Bảo Vệ Quyền Sở Hữu Trí Tuệ của Doanh Nghiệp Trong Quan Hệ Lao Động

9196

Vào một ngày đẹp trời, một công ty sản xuất đồ chơi nổi tiếng bỗng phát hiện trên thị trường xuất hiện một mẫu đồ chơi giống hệt sản phẩm mà họ sẽ bày bán trong vài ngày tới. Đây là mẫu đồ chơi dự kiến sẽ thu về khoản lợi nhuận lớn vì sự độc đáo và hiện đại của nó. Để phát triển sản phẩm, công ty đã huy động đội ngũ kỹ thuật viên trình độ cao ngày đêm thiết kế và ứng dụng những công nghệ tiên tiến nhất. Bên cạnh đó, công ty cũng đã tiêu tốn ngân sách “khủng” cho chiến dịch tiếp thị và truyền thông để quảng bá mẫu đồ chơi này kèm theo lời hứa hẹn “sản phẩm mới sẽ được tiết lộ ở phút cuối”. Vậy mà “sản phẩm” ấy đã bị một trong những đối thủ cạnh tranh đưa vào sản xuất và đưa ra thị trường trước, ngay sát những “phút cuối” một cách ngoạn mục, hoàn hảo và đầy bất ngờ…

copyrights

Không cần phải là người trong giới kinh doanh thì cũng hiếm ai lại ngờ nghệch coi sự kiện ấy là “sự trùng hợp ngẫu nhiên”. Tất nhiên, hệ quả chắc chắn phát sinh từ sự can thiệp của con người, mà cụ thể trong trường hợp nêu trên là người lao động của công ty sản xuất đồ chơi, người đã bị mua chuộc để bán cho đối thủ cạnh tranh toàn bộ thiết kế bên ngoài và thiết kế kỹ thuật của sản phẩm mới với một mức giá “rất hời” cho bên mua. Nếu sau khi điều tra kỹ càng, doanh nghiệp có thể “chỉ mặt điểm tên” được người lao động (“NLĐ”) vi phạm thì doanh nghiệp có thể làm gì? Quay trở lại thí dụ trên, việc NLĐ bán thiết kế kỹ thuật của sản phẩm cho công ty là đối thủ cạnh tranh của doanh nghiệp có thể bị xem là hành vi tiết lộ bí mật kinh doanh của người sử dụng lao động (“NSDLĐ”) – là một trong những vi phạm nghiêm trọng của NLĐ mà NSDLĐ có thể áp dụng hình thức kỷ luật sa thải đối với NLĐ vi phạm theo quy định của Bộ luật lao động hiện hành. Tuy nhiên, trong thời gian tới khi Bộ luật lao động 2012 có hiệu lực (ngày 01/5/2013) việc bán thiết kế bên ngoài của sản phẩm có thể bị xem là một trong những hành vi xâm phạm quyền tác giả – một trong những hành vi vi phạm điển hình về quyền sở hữu trí tuệ (“QSHTT”) đã được Bộ luật lao động 2012 bổ sung thêm vào nhóm các vi phạm nghiêm trọng của NLĐ mà NSDLĐ được áp dụng hình thức kỷ luật sa thải khi xảy ra vi phạm.[1] Trên đây chỉ là một thí dụ về việc người lao động xâm phạm một đối tượng được bảo hộ QSHTT của NSDLĐ. Vậy hành vi xâm phạm QSHTT của NLĐ trong doanh nghiệp bao gồm những hành vi vi phạm nào mà lại nghiêm trọng đến mức nếu vi phạm thì NLĐ sẽ bị sa thải?

copyrights-2QSHTT của các tổ chức và cá nhân nói chung và của NSDLĐ nói riêng được quy định trong Luật sở hữu trí tuệ là quyền đối với tài sản trí tuệ bao gồm bốn nhóm quyền sau: (i) quyền tác giả; (ii) quyền liên quan đến quyền tác giả; (iii) quyền sở hữu công nghiệp; và (iv) quyền đối với giống cây trồng.

Nhìn chung, quyền tác giả được hiểu là quyền của tổ chức, cá nhân đối với tác phẩm do mình sáng tạo hoặc sở hữu. Thí dụ như doanh nghiệp máy tính sản xuất các phần mềm chuyên dụng thì có quyền đứng tên chủ sở hữu và bán bản quyền hoặc cho thuê phần mềm đó,  hoặc đối với các công ty kiến trúc có các bản vẽ thiết kế thì được bán lại thiết kế đó cho các đơn vị muốn sử dụng…Quyền liên quan đến quyền tác giả là quyền của tổ chức, cá nhân đối với cuộc biểu diễn, bản ghi âm, ghi hình, chương trình phát sóng, tín hiệu vệ tinh mang chương trình được mã hóa. Thí dụ: các công ty truyền thông có quyền bán các chương trình biểu diễn mà họ tổ chức dưới dạng đĩa ghi âm, ghi hình hay các doanh nghiệp chuyên kinh doanh các chương trình phát sóng được thu tiền cước phí sử dụng dịch vụ của tổ chức, cá nhân xem các chương trình mà họ cung cấp…

Bên cạnh đó, quyền sở hữu công nghiệp là quyền của tổ chức, cá nhân đối với sáng chế, kiểu dáng công nghiệp, thiết kế bố trí mạch tích hợp bán dẫn, nhãn hiệu, tên thương mại, chỉ dẫn địa lý, bí mật kinh doanh do mình sáng tạo ra hoặc sở hữu và quyền chống cạnh tranh không lành mạnh. Trong các đối tượng được bảo hộ quyền sở hữu công nghiệp thì quyền sở hữu công nghiệp đối với sáng chế, kiểu dáng công nghiệp, thiết kế bố trí mạch tích hợp bán dẫn, nhãn hiệu, chỉ dẫn địa lý chỉ được xác lập khi có văn bằng bảo hộ của cơ quan quản lý nhà nước có thẩm quyền (cụ thể tại Việt Nam là Cục Sở hữu trí tuệ), hoặc được công nhận bảo hộ thông qua hệ thống đăng ký quốc tế (như đối với nhãn hiệu).

Quyền thứ tư là quyền đối với giống cây trồng được hiểu là quyền của tổ chức, cá nhân đối với giống cây trồng mới do mình chọn tạo hoặc phát hiện và phát triển hoặc được hưởng quyền sở hữu. Quyền đối với giống cây trồng  được xác lập trên cơ sở quyết định cấp Bằng bảo hộ giống cây trồng của cơ quan nhà nước có thẩm quyền về SHTT.

Mỗi nhóm đối tượng thuộc QSHTT nêu trên đều được Luật sở hữu trí tuệ quy định khá chi tiết về các hành vi xâm phạm để doanh nghiệp có thể nhận diện mỗi khi xảy ra vi phạm có nguy cơ ảnh hưởng tới lợi ích của doanh nghiệp. Tuy nhiên, nếu đặt trong mối quan hệ làm công – ăn lương giữa NLĐ và NSDLĐ thì dường như các hành vi vi phạm của NLĐ đối với đến sự  QSHTT của NSDLĐ chủ yếu tập trung vào các nhóm QSHTT về quyền tác giả, quyền có liên quan đến quyền tác giả và bí mật kinh doanh – một trong những đối tượng được bảo hộ quyền sở hữu công nghiệp. Bởi vì pháp luật không đặt ra yêu cầu đăng ký đối với các đối tượng này, do đó, việc áp dụng các biện pháp  “giữ gìn”, bảo mật đối với các đối tượng nêu trên là một trong những yếu tố cốt lõi trong xác lập và khai thác quyền SHCN của các đối tượng này trong hoạt động kinh doanh của doanh nghiệp, và cũng chính ở vị trí là NLĐ, trong một số trường hợp, họ có điều kiện tiếp cận hoặc có khả năng sao chép hoặc tiết lộ một cách bất hợp pháp các đối tượng này ra bên ngoài, các đối tượng vốn dĩ thuộc quyền SHCN của NSDLĐ.  Có thể nói, ảnh hưởng từ sự vi phạm QSHTT của NLĐ đối với doanh nghiệp là khôn lường bởi vì đối với nhiều doanh nghiệp, QSHTT là tài sản có giá trị nhất trong doanh nghiệp, quyết định sự tồn tại hay chấm dứt hoạt động của doanh nghiệp. Mặc dù khi NLĐ có hành vi xâm phạm QSHTT của doanh nghiệp thì NSDLĐ được áp dụng hình thức sa thải đối với NLĐ. Tuy nhiên, sa thải dường như chỉ là một cách thức xử lý “đặng chẳng đừng” của NSDLĐ chứ không phải là một chiến lược có thể bảo vệ lợi ích lâu dài của doanh nghiệp. Bởi vì, có những trường hợpsau khi sa thải NLĐ, doanh nghiệp cũng phải chấm dứt hoạt động ngay sau đó khi toàn bộ giá trị tài sản của doanh nghiệp là QSHTT đã bị cung cấp cho đối thủ cạnh tranh trực tiếp của mình. Vậy doanh nghiệp cần làm gì để bảo vệ QSHTT của mình trước nguy cơ bị NLĐ xâm phạm?

Thứ nhất là doanh nghiệp cần thực hiện các thủ tục xác lập QSHTT đối với các đối tượng được bảo hộ theo quy định của Luật sở hữu trí tuệ trong thời gian càng sớm càng tốt. Thí dụ như quyền sở hữu công nghiệp đối với kiểu dáng công nghiệp được xác lập trên cơ sở quyết định cấp văn bằng bảo hộ của cơ quan nhà nước. Như vậy, nếu doanh nghiệp hoạt động kinh doanh trong lĩnh vực sản xuất các hàng hóa có thiết kế riêng biệt như ô tô, xe máy thì nên đăng ký xác lập ngay quyền sở hữu công nghiệp đối với kiểu dáng các sản phẩm mới mà công ty nghiên cứu, phát triển được. Điều này giúp tránh nguy cơ kiểu dáng sản phẩm chưa kịp đi đăng ký bảo hộ đã bị NLĐ cung cấp cho đối thủ cạnh tranh của doanh nghiệp, khiến cho doanh nghiệpkhông những không được bảo vệ quyền đối với sản phẩm do chính mình tạo ra lại vừa bị tổn thất nặng nề do bị đối thủ cạnh tranh “nẫng tay trên”.

copyrights-3

Thứ hai là doanh nghiệp cần ký kết các hợp đồng/thỏa thuận với NLĐ về xác định quyền sở hữu đối với các đối tượng của QSHTT ngay từ khi tuyển dụng lao động. Theo đó,  các hợp đồng này cần phải xác định rõ ràng  rằng mọi đối tượng sở hữu trí tuệ mà NLĐ tạo lập trong thời gian làm việc cho NSDLĐ, liên quan trực tiếp đến công việc đang làm  là tài sản của doanh nghiệp và doanh nghiệp là chủ sở hữu của các tài sản SHTT mà NLĐ sáng tạo ra trong thời gian làm việc cho doanh nghiệp và thỏa thuận đó có giá trị ràng buộc ngay cả khi NLĐ không còn làm việc cho doanh nghiệp nữa.

Thứ ba là doanh nghiệp cần ký kết các hợp đồng bảo mật với NLĐ mà trong đó xác định rõ đâu là bí mật kinh doanh – là đối tượng được bảo hộ quyền sở hữu công nghiệp của doanh nghiệp và các thông tin bảo mật khác mà theo đó NLĐ trong doanh nghiệp bị cấm tiết lộ hoặc sử dụng, trừ khi sử dụng trong công việc tại doanh nghiệp. Tiết lộ bí mật kinh doanh là một trong những vi phạm nghiêm trọng mà NLĐ có thể bị xử lý kỷ luật sa thải theo quy định của Bộ luật lao động hiện hành và Bộ luật lao động 2012. Vì vậy, việc quy định rõ ràng hệ quả của việc vi phạm thỏa thuận này là một hình thức cảnh báo khôn ngoan mà lại thiết thực của doanh nghiệp. Bên cạnh đó, doanh nghiệp có thể ký kết thỏa thuận dân sự với NLĐ về yêu cầu trách nhiệm bồi thường thiệt hại của NLĐ khi có các hành vi tiết lộ bí mật kinh doanh của doanh nghiệp, đặc biệt là bí mật kinh doanh trong và sau thời gian làm việc cho doanh nghiệp. Thỏa thuận này sẽ là cơ sở yêu cầu NLĐ phải chịu trách nhiệm trước pháp luật đối với hậu quả doanh nghiệp phải gánh chịu do hành vi tiết lộ bí mật của NLĐ gây ra. Thỏa thuận này còn có tác dụng ràng buộc và “cảnh báo” đối với NLĐ ngay cả khi họ không còn làm việc tại doanh nghiệp – khoảng thời gian mà các thỏa thuận lao động giữa NSDLĐ và NLĐ thực tế khó có thể tiếp tục phát huy hiệu lực.

Thứ thư là doanh nghiệp nên xây dựng các quy định/chính sách về liên lạc bằng các phương thức điện tử trong nội bộ của mình. Theo đó, doanh nghiệp xác định rõ ràng là toàn bộ các thông tin dữ liệu, bao gồm toàn bộ thư điện tử, dữ liệu… lưu trên ổ cứng máy tính là tài sản của doanh nghiệp và doanh nghiệp có toàn quyền kiểm soát, đánh giá mà không loại trừ bất kỳ NLĐ nào. Đồng thời quy định/chính sách này cũng yêu cầu NLĐ phải tuân thủ và chủ động hợp tác để cho doanh nghiệp truy xuất và kiểm soát các thiết bị này bất kỳ lúc nào nếu cần thiết… Chính sách này sẽ giúp doanh nghiệp bảo vệ các thông tin tài liệu dưới dạng dữ liệu điện tử, phần nào ngăn ngừa người lao động có ý định chuyển tải thông tin là tài sản được bảo hộ QSHTT của doanh nghiệp qua các phương thức điện tử (như copy từ máy tính sang các thiết bị lưu trữ khác hoặc chuyển cho các bên thứ ba…).

            Giải pháp cuối cùng mà doanh nghiệp nên lưu ý là kể từ khi Bộ luật lao động 2012 có hiệu lực (ngày 01/5/2013) thì xâm phạm quyền sở hữu trí tuệ của NSDLĐ là một trong những vi phạm của NLĐ mà doanh nghiệp có quyền áp dụng hình thức kỷ luật sa thải.  Vì vậy, ngay sau khi Bộ luật mới có hiệu lực doanh nghiệp nên quy định bổ sung thêm hành vi này là vi phạm bị áp dụng hình thức kỷ luật sa thải trong nội quy lao động đã đăng ký. Doanh nghiệp cũng cần lưu ý là Bộ luật lao động 2012 chỉ cho phép doanh nghiệp được sa thải NLĐ khi họ xâm phạm QSHTT của NSDLĐ và vi phạm ấy đã được quy định trong nội quy lao động đã được đăng ký của doanh nghiệp.[2]

Tham khảo thêm các doanh nghiệp ở nước ngoài thì ngoài những giải pháp nêu trên còn có một thỏa thuận mà doanh nghiệp thường ký với NLĐ để bảo vệ QSHTT của doanh nghiệp là thỏa thuận chống cạnh tranh. Trong thỏa thuận này NSDLĐ yêu cầu NLĐ không được làm việc cho đối thủ cạnh tranh của doanh nghiệp trong suốt và sau khi làm việc cho doanh nghiệp trong một khoảng thời gian nhất định. Tuy nhiên, khi áp dụng tại Việt Nam thì quy định này chỉ mang tính nhắc nhở nhiều hơn là bắt buộc thực hiện bởi vì Bộ luật lao động không cấm NLĐ làm việc cho nhiều NSDLĐ (trong đó có đối thủ cạnh tranh của doanh nghiệp) miễn là NLĐ “phải bảo đảm thực hiện đầy đủ các hợp đồng đã giao kết”.[3] Đồng thời, Bộ luật lao động cũng không thừa nhận quan hệ lao động sau khi các bên chấm dứt hợp đồng lao động nên điều khoản yêu cầu NLĐ không được làm việc cho đối thủ cạnh tranh của doanh nghiệp trong một khoảng thời gian trong hợp đồng lao động sẽ không có hiệu lực bắt buộc thi hành tại Việt Nam.

Trong kỷ nguyên của công nghệ thông tin và kỹ thuật phát triển hiện đại như hiện nay, QSHTT đã và đang dần trở thành tài sản quan trọng nhất của doanh nghiệp. Nhờ có QSHTT mà doanh nghiệp khẳng định được vị thế của mình trên thương trường, cũng như có được nền tảng vững chắc để phát triển hoạt động sản xuất kinh doanh không ngừng. Khi QSHTT của doanh nghiệp bị xâm phạm, đặc biệt là do người lao động sẽ dẫn đến những thiệt hại, tổn thất không thể tính toán trong “ngày một ngày hai” đối với doanh nghiệp. Vì vậy, bảo vệ QSHTT đang dần trở thành một thử thách đối với mỗi doanh nghiệp. Thay vì áp dụng biện pháp mang tính “hạ sách” cuối cùng là sa thải người lao động vi phạm, doanh nghiệp cần một chiến lược bảo vệ các sản phẩm trí tuệ của mình một cách bài bản, không ngoan. “Phòng còn hơn là chống” có lẽ sẽ là cách tiếp cận đúng đắn nhất của doanh nghiệp về vấn đề này.

LS Nguyễn Hữu Phước, Nguyễn Đức Hiếu & Vương Thanh Thúy & Trịnh Thu Hảo

Phuoc & Partners

——

[1] Điều 126.1 Bộ luật lao động 2012

[2] Điều 128.3 Bộ luật lao động 2012

[3] Điều 30 Bộ luật lao động hiện hành và Điều 21 Bộ luật lao động 2012

439 Bình luận

 1. I’m very pleased to discover this page. I want to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book marked to see new things on your website.

 2. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 3. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 4. Hi there! This blog post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thank you for sharing!

 5. Nice post. I was checking constantly this weblog and I am inspired! Extremely useful info specially the last phase 🙂 I take care of such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 6. Thank you for another wonderful article. The place else could anyone get that type of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such info.|

 7. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally nice possiblity to read in detail from this site. It is usually so sweet and as well , full of a good time for me and my office friends to search the blog a minimum of 3 times weekly to see the latest guides you will have. And of course, I’m so usually amazed for the remarkable tips you give. Certain 4 facts in this posting are basically the most effective we have ever had.

 8. One important issue is that when you’re searching for a education loan you may find that you will want a co-signer. There are many scenarios where this is correct because you could find that you do not have a past credit ranking so the financial institution will require that you have someone cosign the borrowed funds for you. Good post.

 9. Hey! Quick question that’s entirely off topic.

  Have you any idea learning to make your web site
  mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this
  issue. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

  My homepage :: LeciaLHaggen

 10. Hello, I believe your web site might be having web browser compatibility issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, excellent blog!

 11. Together with the whole thing which appears to be building within this subject material, many of your perspectives happen to be very stimulating. However, I am sorry, but I can not give credence to your entire theory, all be it exciting none the less. It looks to everybody that your remarks are actually not entirely justified and in actuality you are generally your self not wholly confident of the assertion. In any event I did enjoy reading through it.

 12. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author.I will remember to bookmark your blog and will come back later in life. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice evening!|

 13. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 14. Can I just say what a relief to discover an individual who actually knows what they’re talking about online. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you certainly have the gift.

 15. Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this
  information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both
  reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  my homepage ex88

 16. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both
  equally educative and interesting, and let me tell you,
  you have hit the nail on the head. The issue is something which too few men and women are
  speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my search for something regarding this.

  Stop by my page :: 918kaya apk

 17. May I just say what a comfort to find a person that truly knows what they’re talking about over the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people have to read this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular given that you most certainly possess the gift.

 18. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my search for something relating to this.

 19. The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I really thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 20. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through content from other authors and use something from other web sites.

 21. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse your site
  on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and
  can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your
  blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, very good blog!

  Here is my web blog … pussy888 ios

 22. Hello there! This post couldn’t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this post to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 23. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 24. I blog often and I seriously appreciate your information. This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

 25. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 26. An interesting discussion is worth comment. I think that you need to publish more about this issue, it may not be a taboo matter but typically folks don’t talk about these subjects. To the next! Cheers.

 27. Next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, however I genuinely thought you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

 28. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 29. I was more than happy to discover this great site. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have you saved as a favorite to check out new things in your blog.

 30. Hi there, I believe your site could possibly be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic site.

 31. Hi, There’s no doubt that your website might be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic blog!

 32. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this in my search for something relating to this.

 33. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, however I truly thought you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 34. Next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, but I actually thought you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you were not too busy seeking attention.

 35. Hi there! This article couldn’t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll send this article to him. Fairly certain he will have a very good read. Thanks for sharing!

 36. Simply desire to say your article is as surprising.
  The clarity on your submit is simply great and i can suppose you’re a professional in this subject.
  Fine with your permission allow me to take hold of your feed to stay up to date with approaching post.
  Thank you one million and please carry on the gratifying work.
  0mniartist asmr

 37. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Many thanks.

 38. I was pretty pleased to discover this page. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to see new stuff on your website.

 39. You are so cool! I don’t think I have read through a single thing like this before. So wonderful to discover somebody with genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a bit of originality.

 40. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Kudos.

 41. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody else having the same RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!

 42. I think that what you said made a ton of sense.
  However, what about this? what if you typed a catchier post title?
  I am not saying your content is not solid, but suppose you added a title
  that grabbed people’s attention? I mean Bảo
  Vệ Quyền Sở Hữu Trí Tuệ của Doanh
  Nghiệp Trong Quan Hệ Lao Động | Luật Sư Nguyễn Hữu
  Phước is kinda boring. You might look at Yahoo’s front page and note how
  they create article headlines to grab viewers interested.
  You might add a video or a related picture or two to get readers interested about
  everything’ve got to say. Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.
  0mniartist asmr

 43. Hello there! This post couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thank you for sharing!

 44. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was doing a little research on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your website.

 45. Howdy! This post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

 46. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am encountering difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I am just struggling to sign up for it.
  Could there be anybody else having similar RSS issues?
  Anyone who knows the perfect solution could you kindly
  respond? Thanx!!

  My website; RusselWLafon

 47. Your style is unique compared to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web site.

 48. You are so awesome! I do not think I’ve read through something like that before. So nice to find another person with original thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality.

 49. I really love your website.. Pleasant colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own site and would like to find out where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it.

 50. My spouse and I stumbled over here different
  page and thought I might check things out. I like what I
  see so now i am following you. Look forward to going over your web page yet again. 0mniartist asmr

 51. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody having the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 52. Can I just say what a comfort to uncover someone who truly understands what they are discussing over the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular since you definitely possess the gift.

 53. An intriguing discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more on this subject, it might not be a taboo matter but usually people don’t speak about these topics. To the next! All the best!

 54. Right here is the right webpage for anybody who wants to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been discussed for many years. Great stuff, just wonderful.

 55. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be useful to read through articles from other authors and use something from other web sites.

 56. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this information to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 57. I’m very happy to discover this website. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book-marked to look at new things in your website.

 58. I was excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved to fav to check out new things on your site.

 59. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this in my search for something regarding this.

 60. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your web page.

 61. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 62. You’re so cool! I do not suppose I’ve read something like that before. So nice to discover someone with some unique thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality.

 63. After checking out a handful of the blog posts on your web site, I truly like your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and let me know what you think.

 64. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I found this in my hunt for something concerning this.

 65. The very next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I really believed you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy seeking attention.

 66. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t understand why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks.

 67. Can I simply just say what a comfort to discover a person that really understands what they are discussing on the net. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular given that you certainly possess the gift.

 68. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read through content from other authors and practice a little something from their sites.

 69. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks.

 70. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 71. You’re so awesome! I don’t think I’ve truly read anything like that before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality.

 72. Hello there! This post could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 73. Hi there! This article couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll send this post to him. Pretty sure he will have a very good read. Many thanks for sharing!

 74. This is the right blog for everyone who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been written about for a long time. Excellent stuff, just great.

 75. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy
  on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Excellent work!

 76. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

 77. I really love your website.. Pleasant colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and want to know where you got this from or what the theme is named. Thank you!

 78. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am encountering problems with your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it. Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!

 79. Hello, I do believe your web site could be having web browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful blog!

 80. May I simply just say what a comfort to find someone who truly understands what they are discussing over the internet. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you most certainly possess the gift.

 81. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

 82. Next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I really thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 83. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. Your article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 84. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am experiencing issues with your RSS. I don’t know the reason why I cannot join it. Is there anybody getting identical RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!

 85. I blog frequently and I really appreciate your content. The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed too.

 86. Next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I actually thought you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you can fix if you were not too busy searching for attention.

 87. I blog quite often and I really thank you for your content. This article has truly peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

 88. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thank you.

 89. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to work on. You’ve
  done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 90. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 91. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

 92. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

 93. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 94. Hi, I do believe your blog might be having internet browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic blog!

 95. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Thanks a lot.

 96. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I really hope to see the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now 😉

 97. Hi there! This article couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will send this information to him. Pretty sure he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 98. Hello there! This article couldn’t be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll send this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Thanks for sharing!

 99. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through content from other writers and practice a little something from their sites.

 100. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who was conducting a little research on this. And he actually ordered me lunch because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your website.

 101. scoliosis
  It’s actually a nice and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.
  scoliosis

 102. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your blog.

 103. Can I simply say what a relief to find a person that really understands what they’re talking about online. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly possess the gift.

 104. I absolutely love your site.. Excellent colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and want to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Many thanks.

 105. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 106. You’re so cool! I do not believe I have read through a single thing like this before. So good to discover another person with a few genuine thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality.

 107. It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be
  happy. I have learn this publish and if I may just
  I desire to recommend you few fascinating issues
  or advice. Maybe you can write subsequent articles regarding
  this article. I want to read even more issues about it!

 108. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I truly believed you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 109. After looking into a few of the blog articles on your site, I seriously appreciate your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me what you think.

 110. I seriously love your website.. Very nice colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own personal website and would like to learn where you got this from or what the theme is called. Many thanks!

 111. After checking out a handful of the blog articles on your blog, I really like your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and let me know your opinion.

 112. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am experiencing issues with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx.

 113. Hello outstanding blog! Does running a blog such as this take a great deal of work?
  I have very little knowledge of programming but I had been hoping to start my own blog
  soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I just wanted to ask.

  Cheers!

 114. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 115. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this. And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your web page.

 116. What i don’t understood is in fact how you’re now not actually a lot more smartly-preferred than you might be right
  now. You are very intelligent. You already know therefore significantly relating to this subject, produced
  me in my opinion believe it from a lot of varied angles.

  Its like men and women are not fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga!

  Your personal stuffs outstanding. All the time handle it up!

 117. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx.

 118. A motivating discussion is worth comment. I do think that you ought to write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally folks don’t talk about these issues. To the next! Cheers.

 119. Hi, There’s no doubt that your site could possibly be having browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog.

 120. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently.

 121. Howdy! This article couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will forward this post to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. Thank you for sharing!

 122. Hi there! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back often.

 123. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this in my search for something regarding this.

 124. I was pretty pleased to discover this page. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you saved as a favorite to see new information on your blog.

 125. I blog frequently and I genuinely appreciate your information. This article has truly peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 126. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you should write more on this subject, it may not be a taboo matter but generally people don’t speak about these issues. To the next! Many thanks!

 127. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through issues with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting identical RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx.

 128. Right here is the right blog for anybody who really wants to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for ages. Excellent stuff, just wonderful.

 129. Next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I actually thought you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you were not too busy looking for attention.

 130. May I simply just say what a relief to discover an individual who genuinely understands what they’re discussing on the web. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular because you surely have the gift.

 131. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t understand why I am unable to join it. Is there anyone else getting identical RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx.

 132. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my search for something regarding this.

 133. Howdy, I believe your website could possibly be having web browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent blog.

 134. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 135. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your internet site.

 136. I seriously love your site.. Very nice colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own blog and want to know where you got this from or just what the theme is called. Thanks!

 137. Greetings, There’s no doubt that your blog could possibly be having browser compatibility issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great site.

 138. Hi there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic blog!

 139. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you.

 140. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, but I actually believed you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 141. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read content from other writers and use a little something from their sites.

 142. May I just say what a comfort to uncover somebody that truly understands what they’re talking about on the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you certainly possess the gift.

 143. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Kudos.

LEAVE A REPLY

Vui lòng nhập bình luận!
Vui lòng nhập tên của Bạn