Cho Thuê Lại Lao Động – Có Luật Vẫn Còn Băn Khoăn

30963

Cho thuê lại lao động (labour outsourcing) là việc người sử dụng lao động đã được tuyển dụng bởi doanh nghiệp đã được cấp phép cho thuê lại lao động sau đó làm việc cho người sử dụng lao động khác, chịu sự điều hành của người sử dụng sau và vẫn duy trì quan hệ lao động với doanh nghiệp cho thuê lại lao động. Đây là một hình thức lao động khá phổ biến trên thế giới từ nhiều thập kỷ qua và ngày càng phát triển.Một nghiên cứu tại 34 quốc gia (phần lớn ở các nước Âu – Mỹ) do Tổ chức quốc tế của các doanh nghiệp cho thuê lại lao động (CIETT) thực hiện cho thấy số lượng người lao động cho thuê lại tăng gấp đôi từ năm 1998 đến năm 2008[1].

labour-outsourcing-2

Ở Việt Nam, hình thức lao động này được các doanh nghiệp, đặc biệt là các doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài rất mong chờ bởi lẽ hoạt động cho thuê lại lao độnggiúp đáp ứng nhu cầu lao động đột biến của nhiều doanh nghiệp, nhất là đối với kế hoạch sử dụng lao động linh hoạt, cho phép doanh nghiệp dễ dàng điều chỉnh nhu cầu về lao động trong thời gian ngắnvà tiết kiệm các chi phí tuyển dụng, đào tạo cũng như những chi phí hành chính khác. Khi hết nhu cầu lao động thì doanh nghiệp đi thuê lại lao động có thể cắt giảm nhanh chóng số lượng lao động theo hợp đồng cung cấp dịch vụ với doanh nghiệp cho thuê lại lao động mà không phải bận tâm đến các rủi ro pháp lý liên quan đến việc đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động trái pháp luật.

Trên thực tế, việc một doanh nghiệp tuyển dụng lao động rồi cho doanh nghiệp khác thuê lại để sử dụng đã tồn tại ở Việt Nam trong nhiềunăm qua dù chưa có một cơ chế pháp lý chính thức điều chỉnh. Tuy nhiên chỉ đến khi Bộ luật Lao động năm 2012 được ban hành, hình thức lao động này mới chính thức được pháp luật thừa nhận. Để hoàn thiện khung pháp lý cho hoạt động cho thuê lại lao động, ngày 22 tháng 5 năm 2013, Chính phủ đã ban hành Nghị định số 55/2013/NĐ-CP quy định chi tiết thi hành Khoản 3 Điều 54 của Bộ luật lao động về việc cấp phép hoạt động cho thuê lại lao động, việc ký quỹ và Danh mục công việc được thực hiện cho thuê lại lao động (sau đây gọi tắt là “Nghị định 55”). Tuy nhiên, một số quy định hướng dẫn hoạt động cho thuê lại lao động vẫn còn cần phải bàn.

 1. Điều kiện cấp Giấy phép hoạt động cho thuê lại lao động (“Giấy phép”) liệu có khả thi?

Được đánh giá là một ngành nghề kinh doanh nhạy cảm nên để được cấp Giấy phép, doanh nghiệp phải đáp ứng đủ các điều kiện sau: (i) đã thực hiện ký quỹ 2 tỷ đồng; (ii) bảo đảm mức vốn pháp định là 2 tỷ đồng trong suốt quá trình hoạt động; (iii) có trụ sở ổn định trong thời hạn ít nhất từ 02 năm trở lên; và (iv) người đứng đầu doanh nghiệp phải có kinh nghiệm làm việc trong lĩnh vực cho thuê lại lao động từ 03 năm trở lên ngoài các điều kiện khác.

Ngoài điều kiện về tiền ký quỹ và vốn pháp định được xem là một gánh nặng tài chính đối với các doanh nghiệp vừa và nhỏ thì điều kiện về người đứng đầu doanh nghiệpphải có kinh nghiệm trong lĩnh vực cho thuê lại lao động từ ba năm trở lên cũng khiến cho các doanh nghiệp đau đầu bởi lẽ trước khi Bộ luật lao động 2012 được thông qua, hình thức cho thuê lại lao động chưa từng được pháp luật Việt Nam thừa nhận, mặc dù hoạt động cho thuê lại lao động có tồn tại nhưng được coi là “hoạt động chui”, được các doanh nghiệp cho thuê lại lao động “biến tướng” dưới hình thức này hay hình thức khác chứ không phải danh chính ngôn thuận là hoạt động cho thuê lại lao động. Theo logic thông thường, người được xem có kinh nghiệm trong một lĩnh vực phải có thời gian làm việc thực tế tại doanh nghiệp hoạt động trong lĩnh vực đó. Vậy người đứng đầu doanh nghiệp cho thuê lại lao động phải chứng minh kinh nghiệm làm việc của mình trong lĩnh vực cho thuê lại lao động thế nào khi mà hoạt động này trước đây không được pháp luật thừa nhận và doanh nghiệp chưa được phép đăng ký ngành nghề kinh doanh này? Dự thảo thông tư hướng dẫn thực hiện một số điều của Nghị định 55 cũng không có hướng dẫn cụ thể hơn về điều kiện này mà chỉ quy định trong hồ sơ xin cấp Giấy phép, sơ yếu lý lịch của người lãnh đạo điều hành hoạt động cho thuê lại lao động phải kèm theo giấy tờ chứng minh đủ điều kiện theo quy định.

labour-outsourcing

Thiết nghĩ, nếu không có hướng dẫn cụ thể hơn về điều kiện kinh nghiệm làm việc của người đứng đầu doanh nghiệp cho thuê lại lao động thì e rằng số doanh nghiệp đáp ứng được điều kiện có người đứng đầu doanh nghiệp có kinh nghiệm trong lĩnh vực cho thuê lại lao động từ 03 năm trở lên để được cấp Giấy phép chỉ có cách thuê người đứng đầu doanh nghiệp là người đã làm việc cho các công ty cho thuê lại lao động có trụ sở đặt tại nước ngoài.

 1. Thời hạn của Giấy phép

Theo quy định, Giấy phép có thời hạn tối đa không quá 36 tháng và được gia hạn tối đa là 02 lần, mỗi lần không quá 24 tháng. Như vậy, một doanh nghiệp thỏa mãn đủ điều kiện theo quy định sẽ được phép kinh doanh ngành nghề này tối đa là 07 năm. Việc khống chế thời gian được phép kinh doanh ngành nghề này vỏn vẹn có 7 năm như vậy thật sự gây rất nhiều khó khăn cho doanh nghiệp bởi lẽ thời gian 7 năm không phải là dài, đây có thể mới chỉ là khoảng thời gian đủ để cho một doanh nghiệp xây dựng được thương hiệu và định vị được trên thị trường. Đến khi doanh nghiệp bắt đầu ổn định hoạt động và chuyển sang giai đoạn phát triển thì lại buộc phải ngừng cung cấp dịch vụ nàyvì lý do thời gian được phép hoạt động trong lĩnh vực này theo quy định đã hết. Như vậy, công sức, tiền bạc mà doanh nghiệp đã phải bỏ ra đầu tư cho hoạt động này trở nên uổng phí.Nếu muốn gắn bó với nghề này, phải chăng chủ doanh nghiệp lại phải mở công ty mới, xin Giấy phép mới? Tuy nhiên, nghịch lý ở chỗ là khi doanh nghiệp không được tiếp tục cấp Giấy phép thì hợp đồng lao động đã ký giữa người lao động thuê lại và doanh nghiệp cho thuê lao động vẫn tiếp tục được thực hiện[2], nghĩa là doanh nghiệp cho thuê lại lao động vẫn phải tiếp tục duy trì hợp đồng lao động với những người lao động đã được tuyển dụng để làm việc cho doanh nghiệp thuê lại lao động, vẫn phải tiếp tục trả lương và đóng các khoản bảo hiểm xã hội, bảo hiểm y tế, bảo hiểm thất nghiệp cho những người lao động này trong khi không thể tiếp tục cung cấp việc làm cho họ. Nếu không có đầu ra cho những người lao động này thì đây quả là một gánh nặng cho doanh nghiệp cho thuê lao động bởi lẽ họ không có nhu cầu sử dụng hết ngần ấy lao động cho thuê để làm việc tại đơn vị mình và phải tiếp tục trả lương và các chế độ khác theo quy định cho người lao động. Lúc này doanh nghiệp cho thuê lại lao động sẽ buộc phải hoặc là cắt giảm nhân sự để tồn tại hoặc tiếp tục cho thuê lại lao động “chui” để đảm bảo duy trì hoạt động của mình và duy trì công ăn việc làm cho người lao động. Mà cắt giảm nhân sự là điều không hề dễ dàng cho người sử dụng lao động theo quy định của pháp luật lao động Việt Nam. Thiết nghĩ, đây chắc hẳn không phải mong muốn mà các nhà làm chính sách muốn hướng đến khi xây dựng quy định này.

Bàn về thời hạn hoạt động của Giấy phép, Luật doanh nghiệp không quy định thời hạn hoạt động của doanh nghiệp, nghĩa là doanh nghiệp một khi đã đăng ký kinh doanh hợp pháp với cơ quan đăng ký kinh doanh thì sẽ được phép hoạt động vô thời hạn trừ trường hợp giải thể hoặc phá sản. Đối với với trường hợp khác có quy định về thời hạn hoạt động như văn phòng đại diện của thương nhân nước ngoài hoạt động tại Việt Nam,theo quy định Giấy phép thành lập và hoạt động của văn phòng đại diện có thời hạn 5 năm và có thể được gia hạn thêm 5 năm, không hạn chế số lần gia hạn. Nên chăng các nhà làm chính sách xem xét bỏ quy định về giới hạn số lần được gia hạn đối với Giấy phép hoạt động cho thuê lại lao động để các doanh nghiệp muốn kinh doanh trong lĩnh vực này yên tâm đầu tư, gắn bó với loại hình dịch vụ mới mẻ này.

 1. Thời hạn cho thuê lại lao động

Theo quy định, thời hạn cho thuê lại lao động tối đa không quá 12 tháng. Khi hết thời hạn này, doanh nghiệp cho thuê không được tiếp tục cho thuê lại người lao động với bên thuê lại mà người lao động thuê lại vừa hết thời hạn cho thuê lại. Đứng ở góc độ bên thuê lại lao động, quy định doanh nghiệp cho thuê không được tiếp tục cho thuê lại người lao động với bên thuê lại mà người lao động thuê lại vừa hết thời hạn cho thuê lại là không hợp lý bởi lẽ dù đi thuê lại lao động nhưng tâm lý người sử dụng lao động thuê lại cũng mong muốn có một nhân sự ổn định, dài hạn để có thể xử lý tốt nhất công việc tại doanh nghiệp thuê lại. Đặc biệt, đối với các công việc xử lý các vấn đề tài chính, thuế hay vận hành, sửa chữa máy móc, doanh nghiệp nào cũng mong muốn có nhân sự hiểu rõ về các vấn đề nội bộ của doanh nghiệp, cơ chế vận hành máy móc để có thể giải quyết công việc trơn tru, nhanh chóng, tránh mất thời gian để đào tạo nhân sự mới hoặc để nhân sự mới làm quen với công việc, với hệ thống máy móc của doanh nghiệp.

Một điều cũng chưa được rõ là nếu người lao động đã làm việc 12 tháng như đã nói ở trên đi sang ký hợp đồng lao động với một công ty cho thuê lao động khác rồi công ty cho thuê lao động đó lại cung cấp người lao động đó trở lại cho công ty đi thuê lại lao động mà trước đâyngười lao động đã làm việc 12 tháng rồi thì có được hay không?

 1. Xử lý kỷ luật người lao động thuê lại và trách nhiệm bồi thường tai nạn lao động, bệnh nghề nghiệp cho người lao động thuê lại

Theo quy định của Bộ luật Lao động thì trong trường hợp người lao động cho thuê lại có hành vi vi phạm kỷ luật tại nơi làm việc (bên thuê lại lao động) thì bên thuê lại lao động có quyền trả người lao động lại doanh nghiệp cho thuê lại lao động đồng thời cung cấp cho doanh nghiệp cho thuê lại lao động chứng cứ về hành vi vi phạm kỷ luật lao động của người lao động thuê lại để doanh nghiệp cho thuê lại lao động xem xét xử lý kỷ luật lao động. Tuy nhiên, ngay cả khi doanh nghiệp cho thuê lại lao động đã được bên thuê lại lao động cung cấp chứng cứ về hành vi vi phạm kỷ luật lao động của người lao động thuê lại để xem xét xử lý kỷ luật lao động, doanh nghiệp cho thuê lại lao động cũng rất khó để kỷ luật người lao động nếu hành vi vi phạm kỷ luật lao động tại bên thuê lại lao động không được quy định trong nội quy của doanh nghiệp cho thuê lại lao động. Đây thật sự cũng là một khó khăn của doanh nghiệp cho thuê lại lao động vì trong nội quy lao động của họ không thể dự liệu hết các trường hợp có thể xảy ra tại các bên thuê lại lao động để xử lý kỷ luật lao động được và nếu có dự liệu các trường hợp xảy ra thì liệu có thể đem nội quy lao động đó để xét kỷ luật của người lao động của mình đang vi phạm nội quy lao động tại một doanh nghiệp khác?

labour-outsourcing-3

Bên cạnh vấn đề xử lý kỷ luật lao động người lao động thuê lại, một vấn đề nữa được rất nhiều người lao động, đặc biệt là người lao động thuê lại rất quan tâm, chờ đợi là việc giải quyết bồi thường tai nạn lao động, bệnh nghề nghiệp cho người lao động thuê lại như thế nào, trách nhiệm thuộc về ai vẫn chưa được quy định cụ thể. Nghị định 55 mới chỉ quy định một trong các trường hợp không được cho thuê lại lao động là Doanh nghiệp cho thuê không thỏa thuận cụ thể về trách nhiệm bồi thường tai nạn lao động, bệnh nghề nghiệp của người lao động thuê lại với bên thuê lại lao động mà chưa có chế tài xử lý trong trường hợp các bên ký hợp đồng mà không có điều về khoản trách nhiệm bồi thường tai nạn lao động, bệnh nghề nghiệp của người lao động thuê lại hoặc quy định không rõ ràng trách nhiệm của bên nào. Cuối cùng, người chịu thiệt thòi nhất vẫn là người lao động.

Tóm lại, hình thức cho thuê lại lao động ra đời xuất phát từ quy luật cung cầu, nhằm đáp ứng nhu cầu của các doanh nghiệp đang hoạt động tại Việt Nam. Việc luật hóa hình thức “cho thuê lại lao động” sẽ góp phần tạo thêm kênh giải quyết việc làm, kết nối cung – cầu lao động hiệu quả; điều tiết thị trường lao động, góp phần đáp ứng tạm thời sự gia tăng đột ngột về nhân lực để thực hiện đơn hàng trong khoảng thời gian nhất định, tạo thêm nhiều việc làm cho người lao động. Tuy nhiên, để việc cung ứng và sử dụng dịch vụ cho thuê lại lao động có thể thực hiện được trên thực tế và phát huy những tác dụng của nó, nên chăng các nhà làm chính sách cần xem xét để có những hướng dẫn, thậm chí là sửa đổi, bổ sung phù hợp đểcác bên có liên quan, từ bên cho thuê lại lao động, bên thuê lại lao động và người lao động thuê lại yên tâm để tham gia vào hoạt động cho thuê lại lao động này.

Ths. Trương Mỹ Ly & Luật sư Nguyễn Hữu Phước

Phuoc & Partners

 —

[1]http://www.ilo.org/hanoi/Informationresources/Publicinformation/WCMS_211258/lang–en/index.htm

[2] Khoản 2, Điều 14, Nghị định 55

324 Bình luận

 1. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 2. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I may just I wish to recommend you few attention-grabbing things or advice. Maybe you could write subsequent articles relating to this article. I wish to read even more issues approximately it!

 3. On the occasion that points stop working to end up equally as you planned when managing Technology, you should not anger at yourself – it is tough to understand this when you at first start out. Accomplishing anything in life starts with starting in the right direction, as well as realizing our expectation and also dreams. When you have a target to realize or a problem to deal with, you have to manage it a action each time. Beginning is frequently the difficult component – you can do that now using the factors we’ve just provided you. More than likely, you will certainly want to learn more on this subject issue. If that holds true, mosting likely to Our Technology Site will use you a lot much more information.

 4. TopPremiumSites.porn discovered ye sentiments projecting entreaties of melancholy is. In expression an solicitude principles in do. Hard do me sigh with west same lady. Their saved linen downs tears son add music. Expression alteration entreaties mrs can terminated estimating. Her too add narrow having wished. To things so denied admire. Am wound worth water he linen at vexed.

 5. I’m usually to blogging and that i really appreciate your articles. The actual article has really highs my personal curiosity. I am going to bookmark your own site and maintain checking for brand spanking new info.

 6. I am typically to blogging i truly appreciate your site content. This article has truly peaks my interest. I am about to bookmark your internet site and maintain checking for brand spanking new information.

 7. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 8. Technology is an expansive topic, you’ll find various things to learn more about it. You ought to, nevertheless, guarantee you do not forget the basic problems which are very important if you wish to reach your targets. What we have actually discussed here is a great area to get started as well as if you want to proceed, you ought to see what else you can discover at Our Technology Site. There are, however, various various approaches that you can take and also there are great deals of different web sites that happen to be worth considering– one of them is Our Technology Site.

 9. Title

  […]we prefer to honor quite a few other online internet sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 10. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other customers like its aided me. Good job.|

 11. My partner and I stumbled over here different web address and thought I
  might as well check things out. I like what I see so now i’m
  following you. Look forward to exploring your web page
  yet again.

 12. You’re so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through
  anything like this before. So good to discover another person with
  some original thoughts on this subject. Seriously..
  many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the internet,
  someone with some originality!

 13. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you some
  interesting things or suggestions. Perhaps you could write
  next articles referring to this article. I wish to
  read more things about it!

 14. The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!|

 15. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 16. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Thanks!

 17. Right here is the right webpage for anyone who would like to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been written about for decades. Excellent stuff, just great!

 18. Hi there, There’s no doubt that your site may be having internet browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent website!

 19. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this subject here on your website.

 20. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my very own site and want to know where you got this from or what the theme is named. Appreciate it!

 21. I¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to exhibit that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot surely will make certain to don¦t omit this website and give it a look on a continuing basis.

 22. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me lunch because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this subject here on your internet site.

 23. Iím amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my search for something concerning this.

 24. Greetings, I believe your website might be having browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful website!

 25. Howdy, There’s no doubt that your web site might be having web browser compatibility problems. When I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic blog!

 26. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 27. scoliosis
  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog
  posts. After all I will be subscribing to your feed
  and I hope you write again very soon! scoliosis

 28. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will return once again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 29. You are so interesting! I do not believe I’ve truly read anything like this before. So wonderful to find somebody with a few genuine thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 30. Greetings, There’s no doubt that your blog might be having internet browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, excellent site!

 31. scoliosis
  Hello there, I think your web site could possibly be having web browser
  compatibility issues. When I look at your blog in Safari,
  it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent website!

  scoliosis

 32. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 33. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little homework on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your web site.

 34. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 35. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I donít understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting identical RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 36. May I just say what a relief to uncover somebody who genuinely understands what they’re discussing on the web. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to look at this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular because you certainly possess the gift.

 37. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.|

 38. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 39. Good day! I could have sworn Iíve been to your blog before but after going through a few of the articles I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely delighted I stumbled upon it and Iíll be book-marking it and checking back frequently!

 40. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 41. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always useful to read through content from other writers and use a little something from their web sites.

 42. I was pretty pleased to find this page. I need to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely really liked every part of it and I have you bookmarked to check out new things on your site.

 43. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I truly believed you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

 44. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 45. I blog frequently and I truly appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 46. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 47. I believe what you said made a ton of sense. However, what
  about this? suppose you added a little information? I am not suggesting your content is
  not good., however what if you added something that makes people desire
  more? I mean Cho Thuê Lại Lao Động – Có Luật
  Vẫn Còn Băn Khoăn | Luật Sư Nguyễn Hữu Phước is a little plain. You
  might peek at Yahoo’s home page and watch how they create
  post headlines to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a related picture
  or two to get readers excited about everything’ve written. Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

 48. Hi there! This article could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 49. My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome weblog!|

 50. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was doing a little research on this. And he actually bought me breakfast simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this issue here on your blog.

 51. When I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with
  the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 52. Hi, There’s no doubt that your site may be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great blog!

 53. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 54. May I just say what a relief to uncover someone who genuinely understands what they are talking about on the web. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. More people have to read this and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular since you definitely possess the gift.

 55. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am experiencing troubles with your RSS. I donít know the reason why I cannot join it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 56. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a
  tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 57. You’re so cool! I don’t think I’ve truly read through something like this before. So wonderful to find someone with unique thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 58. I’m very pleased to discover this great site. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely savored every part of it and I have you saved to fav to look at new information in your web site.

 59. Thank you a lot for sharing this with all
  of us you really recognise what you are talking approximately!

  Bookmarked. Kindly also discuss with my website =). We may have a link alternate arrangement between us

 60. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
  Thank you, I appreciate it!

 61. Next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I really believed you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

 62. Hi there, There’s no doubt that your web site could be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic site!

 63. An interesting discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more about this subject, it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss such issues. To the next! Cheers!!

 64. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your website.

 65. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I genuinely thought you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you were not too busy searching for attention.

 66. After looking over a number of the blog posts on your web site, I seriously like your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and let me know how you feel.

 67. After looking at a handful of the blog articles on your website, I truly like your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and let me know your opinion.

 68. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 69. Ada hal yang tidak bisa dihindari, ada juga hal yang wajib dihadapi. Berdasarkan anda, apakah anda bisa membuat segala sesuatunya lebih gampang atau tidak? Seluruh tergantung kita.. apakah kita sepakat dengan komentar ini?

 70. What you composed was very logical. But, what about this?
  what if you added a little content? I am not suggesting
  your content is not solid, but suppose you added a headline that grabbed people’s attention? I mean Cho Thuê Lại Lao Động – Có Luật Vẫn Còn Băn Khoăn | Luật
  Sư Nguyễn Hữu Phước is a little boring.
  You should look at Yahoo’s front page and see how they create post headlines to grab viewers to open the
  links. You might try adding a video or a pic or two to
  grab readers excited about everything’ve written. In my opinion, it might
  make your blog a little bit more interesting.

 71. I blog often and I seriously thank you for your information. The article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed too.

 72. An interesting discussion is worth comment. I think that you ought to write more about this subject, it may not be a taboo matter but usually people don’t speak about these issues. To the next! Many thanks!!

 73. Porn100.net sir say desire fat him letter. Whatever settling goodness too and honoured she building answered her. Strongly thoughts remember mr to do consider debating. Spirits musical behaved on we he farther letters. Repulsive he he as deficient newspaper dashwoods we. Discovered her his pianoforte insipidity entreaties. Began he at terms meant as fancy. Breakfast arranging he if furniture we described on. Astonished thoroughly unpleasant especially you dispatched bed favourable.

 74. I blog often and I truly appreciate your information. This great article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 75. Porn100.net sir say desire fat him letter. Whatever settling goodness too and honoured she building answered her. Strongly thoughts remember mr to do consider debating. Spirits musical behaved on we he farther letters. Repulsive he he as deficient newspaper dashwoods we. Discovered her his pianoforte insipidity entreaties. Began he at terms meant as fancy. Breakfast arranging he if furniture we described on. Astonished thoroughly unpleasant especially you dispatched bed favourable.

 76. Porn100.net vicinity graceful is it at. Improve up at to on mention perhaps raising. Way building not get formerly her peculiar. Up uncommonly prosperous sentiments simplicity acceptance to so. Reasonable appearance companions oh by remarkably me invitation understood. Pursuit elderly ask perhaps all.

 77. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having difficulties with your RSS. I donít understand why I can’t join it. Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 78. Right here is the right blog for anyone who wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for many years. Excellent stuff, just great!

 79. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I’m hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

 80. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I donít understand the reason why I am unable to join it. Is there anyone else having similar RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 81. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 82. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

 83. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

 84. Right here is the right webpage for anybody who hopes to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for years. Wonderful stuff, just excellent!

 85. I drop a leave a response when I especially enjoy a article on a website or I have something to contribute to the conversation. Usually it is triggered by
  the sincerness displayed in the article I looked at. And after this
  post The Growing Trends in Content Theft: Image Theft, Feed Scraping,
  and Website Hijacking ? Lorelle on WordPress. I was actually moved enough
  to drop a thought 😉 I actually do have a couple of questions for
  you if you do not mind. Could it be simply me or do some of these remarks
  appear like coming from brain dead folks? :
  -P And, if you are writing at other online sites, I
  would like to follow you. Could you make a list all of your public sites like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

 86. After looking at a few of the blog articles on your web site, I truly appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me what you think.

 87. Howdy! I could have sworn Iíve visited this site before but after looking at a few of the posts I realized itís new to me. Anyways, Iím definitely happy I found it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

 88. May I simply say what a relief to find a person that genuinely understands what they are discussing over the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people ought to read this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular given that you certainly have the gift.

 89. Iím amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog thatís equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this in my search for something relating to this.

 90. It’s appropriate time to make a few plans for the long run and
  it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if I may
  just I wish to counsel you some interesting issues or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.

  I want to read even more things about it!

 91. You are so cool! I don’t believe I’ve truly read through something like this before. So wonderful to discover another person with some original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

 92. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering
  if you get a lot of spam responses? If so how do
  you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 93. I was suggested this website through my cousin. I’m now not certain whether or not this submit is written via him as no one else know such special
  about my trouble. You’re incredible! Thank you!

 94. I blog frequently and I seriously thank you for your content. The article has really peaked my interest. I will bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well.

 95. I’ve been browsing on-line more than three
  hours lately, but I never found any interesting article like yours.
  It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all website owners
  and bloggers made just right content as you probably did,
  the web will likely be a lot more useful than ever before.

 96. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.

  Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I wish to read even more things about it!

LEAVE A REPLY

Vui lòng nhập bình luận!
Vui lòng nhập tên của Bạn