Chín Cách Để Tránh Việc Nhân Viên Nhận Tiền Huê Hồng

6075

Để duy trì hoạt động sản xuất và kinh doanh hàng ngày, doanh nghiệp thường phải mua các hàng hóa và dịch vụ từ các nhà cung cấp hàng hóa và dịch vụ bên ngoài (“Các Nhà Cung Cấp”). Tùy theo đặc thù từng loại hàng hóa, dịch vụ mà từng phòng, ban có liên quan của doanh nghiệp sẽ đảm trách. Ví dụ, việc mua văn phòng phẩm, thiết bị văn phòng, đặt chổ máy bay, mua nước uống, mua sắm, sửa chữa phương tiện đi lại sẽ do phòng hành chính (admin) phụ trách hay việc mua nguyên vật liệu phục vụ cho việc sản xuất thì do mua hàng lo. Tùy theo mô hình quản lý của từng doanh nghiệp mà đôi khi phòng pháp chế (nếu doanh nghiệp có thiết lập phòng này) sẽ tham gia trong quá trình thương lượng và thực hiện hợp đồng để bảo đảm hợp đồng được soạn thảo theo đúng quy định của pháp luật và bảo đảm quyền và lợi ích của doanh nghiệp trong giao dịch. Phòng tài chính, kế toán cũng sẽ có thể tham gia để bảo đảm doanh nghiệp có đủ tiền để thanh toán các khoản phải trả đến hạn theo hợp đồng, việc xuất hóa đơn GTGT theo đúng quy định pháp luật và trong một số trường hợp là kiểm tra xem giá chào trên hợp đồng có phù hợp với giá thị trường tại thời điểm đó hay không.

Nếu mọi chuyện diễn ra một cách có hệ thống và chuyên nghiệp như vậy thì chắc là chẳng có gì nhiều để bàn về vấn đề này. Tuy nhiên, trong thực tế đang có một hiện tượng rất phổ biến tại Việt Nam là việc các nhân viên của doanh nghiệp và Các Nhà Cung Cấp thường thông đồng với nhau để Các Nhà Cung Cấp bán được hàng cho doanh nghiệp mua hàng với giá cao và nhân viên của doanh nghiệp mua hàng thì được nhận tiền hoa hồng của Các Nhà Cung Cấp. Hiện nay, các cấp quản lý doanh nghiệp thường đau đầu với câu hỏi khó là làm sao để ngăn chặn được các nhân viên quản lý chủ chốt của doanh nghiệp không thông đồng với Các Nhà Cung Cấp để nâng giá các loại hàng hóa, dịch vụ bán cho doanh nghiệp để các nhân viên quản lý của doanh nghiệp nhận tiền hoa hồng.

Việc nhận tiền hoa hồng hiện nay được thực hiện dưới nhiều hình thức khác nhau chẳng hạn như tiền mặt (phổ biến nhất), chuyển khoản, quà tặng, quyền mua hàng hóa, dịch vụ. Thường là người nhận tiền hoa hồng sẽ không ký biên nhận khi nhận tiền hoa hồng. Nếu có nhận tiền hoa hồng bằng chuyển khoản thì cũng mượn tài khoản của bà con, họ hàng hay người quen để nhận giúp. Việc này giúp người nhận tiền hoa hồng không để lại chứng cứ để làm cơ sở phát hiện hành vi vi phạm của họ sau này.

Vấn đề nhận tiền hoa hồng thật sự đang gây ra rất nhiều hệ lụy xấu về nhiều mặt (kinh tế, xã hội, giáo dục…) không chỉ cho các bên tham gia giao dịch mà còn cho cả Nhà nước và xã hội.

Cụ thể, đối với doanh nghiệp mua hàng hóa, dịch vụ thì các hệ lụy bao gồm: (i) giá thành của hàng hóa, dịch vụ mua vào sẽ tăng hơn giá thị trường, dẫn đến việc giá thành đầu ra của sản phẩm, dịch vụ bán ra của doanh nghiệp sẽ tăng cao theo làm giảm đi tính cạnh tranh của  sản phẩm, dịch vụ của doanh nghiệp trên thị trường và dẫn đến việc làm giảm doanh thu/lợi nhuận của doanh nghiệp; (ii) chất lượng của các hàng hóa, dịch vụ mua vào không được đảm bảo vì các nhân viên của doanh nghiệp mua hàng hóa, dịch vụ sẽ lơ là trong việc kiểm tra chất lượng hàng hóa/dịch vụ; (iii) tạo sự bất bình đẳng và không hợp lý về thu nhập giữa các nhóm lao động trong doanh nghiệp và từ đó tạo ra môi trường làm việc không bình đẳng giữa các nhóm người lao động trong doanh nghiệp; (iv) làm giảm đi tính chuyên nghiệp (professional) của hệ thống quản lý nội bộ mà doanh nghiệp đã dày công tạo dựng.

Đối với Các Nhà Cung Cấp thì hệ lụy chính mà họ phải gánh chịu chính là: (i) khoản chi tiền hoa hồng này sẽ không thể đưa vào chi phí hợp lý, hợp lệ của doanh nghiệp họ được vì không có hóa đơn, chứng từ hợp lệ theo quy định về thuế thu nhập doanh nghiệp để chứng minh việc chi trả và như vậy vô hình trung họ sẽ phải chịu thêm 25% tiền thuế thu nhập doanh nghiệp; (ii) Các Nhà Cung Cấp phải duy trì thêm sổ sách ngoài các sổ sách kế toán thuế theo quy định của pháp luật để quản lý số tiền chi hoa hồng ngoài sổ sách này và dẫn đến việc doanh nghiệp vi phạm hành chính về thuế và kế toán; (iii) giá chào bán hàng hóa, dịch vụ của Các Nhà Cung Cấp sẽ cao hơn giá thị trường và làm giảm đi tính cạnh tranh của hàng hóa, dịch vụ của Các Nhà Cung Cấp trên thị trường; (iv) mất đi sự chuyên nghiệp của Các Nhà Cung Cấp trong mắt khách hàng.

Đối với nhà nước, việc trả tiền hoa hồng theo dạng này sẽ làm cho Nhà nước bị thất thu về thuế thu nhập cá nhân đánh trên các khoản thu nhập không thường xuyên của cá nhân nộp thuế vì doanh nghiệp trả tiền hoa hồng sẽ có khuynh hướng không khai các khoản này như chi phí doanh nghiệp và những cá nhân nhận tiền hoa hồng sẽ không khai khoản tiền này như là một khoản tiền thu nhập mà họ nhận được trong kỳ tính thuế và cơ quan thuế cũng chưa có một cơ chế phù hợp để kiểm tra tính xác thực của các khoản thu này từ cá nhân (chủ yếu là dựa trên cơ sở tự khai, tự nộp của người nộp thuế).

Đối với xã hội, (i) thông lệ trả tiền hoa hồng sẽ làm mất đi hình ảnh đẹp về tính cần cù, chịu thương chịu khó của người lao động Việt Nam trong mắt của các nhà đầu tư nước ngoài và góp phần làm cho môi trường đầu tư của Việt Nam kém hấp dẫn; (ii) tạo một tiền lệ về một thói quen xấu của người lao động trong xã hội.

Ở góc độ quản lý doanh nghiệp, câu hỏi đặt ra là chủ doanh nghiệp cần phải làm gì và làm thế nào để giảm thiểu hoặc nếu có thể thì loại bỏ vấn nạn này. Dưới đây là một số cách để đạt được mục tiêu này. Lưu ý rằng các cách này có thể được thực hiện riêng rẽ hoặc kết hợp chung với nhau, tùy theo đặc điểm và khả năng của từng doanh nghiệp, để có thể đạt được hiệu quả cao nhất.

Cách Thứ nhất: Doanh nghiệp cần yêu cầu Các Nhà Cung Cấp ký một thỏa thuận với

nhan-hoa-hong-2

doanh nghiệp mà có nội dung nghiêm cấm việc Các Nhà Cung Cấp trả tiền hoa hồng cho nhân viên của doanh nghiệp trong các giao dịch giữa hai bên dưới mọi hình thức. Các hình thức chế tài nếu Các Nhà Cung Cấp vi phạm bao gồm nhưng không giới hạn việc chấm dứt lập tức giao dịch giữa hai bên, không thanh toán tiền hàng hóa, dịch vụ mà nhân viên của do

anh nghiệp có nhận tiền hoa hồng cũng như phạt vi phạm hợp đồng (tối đa không quá 08% của giá trị hợp đồng bị vi phạm) và phạt bồi thường hợp đồng (theo giá trị thiệt hại trực tiếp và thực tế phát sinh và và khoản lợi trực tiếp mà doanh nghiệp đáng lẽ được hưởng nếu không có hành vi vi phạm).

 Cách Thứ hai: Doanh nghiệp cần bổ sung vào nội quy lao động của doanh nghiệp hànhan-hoa-hong-3nh vi nhân viên nhận tiền huê hồng từ Các Nhà Cung Cấp như là một trong những hành vi vi phạm bị áp dụng hình thức kỷ luật lao động cao nhất là sa thải (theo điều 85.1 của Bộ luật lao động) và đồng thời với hành vi đó là quy định về mức thiệt hại vật chất của doanh nghiệp để làm cơ sở cho việc sa thải nhân viên là từ

5.000.000 đồng trở lên cho mỗi hành vi vi phạm bị phát hiện và đăng ký nội dung sửa đổi, bổ sung này lại với Sở Lao động, Thương binh – Xã hội địa phương để phần sửa đổi, bổ sung có giá trị pháp lý.

Cách Thứ ba: Để tăng hiệu quả pháp lý, doanh nghiệp có thể bổ sung vào hợp đồng lao động đã ký với nhân viên (dưới hình thức phụ lục hợp đồng) hay soạn thảo một cam kết ngắn của nhân viên về việc nhân viên không nhận tiền hoa hồng từ Các Nhà Cung Cấp và chấp nhận các chế tài của doanh nghiệp và yêu cầu một số nhân viên quản lý chủ chốt của doanh nghiệp mà có tham gia vào các giao dịch mua hàng hóa, dịch vụ với Các Nhà Cung Cấp ký đồng ý.

 Cách Thứ tư: Tổ chức các buổi huấn luyện thường xuyên trong phạm vi doanh nghiệp về nội quy lao động và quy chế đạo đức (cần nhấn mạnh việc nhân viên nhận tiền hoa hồng từ Các Nhà Cung Cấp là vi phạm nghiêm trọng nội quy lao động và quy chế đạo đức của doanh nghiệp và sẽ bị chế tài ở mức độ kỷ luật lao động cao nhất) để tạo ý thức tuân thủ của nhân viên.

 Cách Thứ năm: Doanh nghiệp cần có chính sách luân chuyển nhân viên hàng năm từ vị trí này sang vị trí khác. Việc này có thể giúp các nhân viên hiểu được quy trình của từng công việc, biết được những cơ hội của từng vị trí và cách tiếp cận các cơ hội đó (chủ động hoặc bị động) và như vậy sẽ làm giảm thiểu việc thông đồng giữa Các Nhà Cung Cấp và các nhân viên.

Cách Thứ sáu: Trong việc lựa chọn Các Nhà Cung Cấp, Doanh nghiệp cần lập ra quy trình xét duyệt nghiêm ngặt với sự tham gia của nhiều phòng, ban có liên quan trong doanh nghiệp. Càng có nhiều người tham gia, sự thông đồng sẽ càng giảm vì sợ lộ bí mật do có nhiều người biết.

 Cách Thứ bảy: Doanh nghiệp cần có quy trình thủ tục chọn nhà cung cấp hàng năm. Theo đó, ví dụ như doanh nghiệp sẽ có thể cân nhắc có nên chọn Các Nhà Cung Cấp đã cung cấp hàng hóa, dịch vụ cho doanh nghiệp từ hơn hai năm trở lên. Bước này nhằm giúp cắt đứt các mối quan hệ lâu dài không trung thực giữa nhân viên phụ trách của doanh nghiệp và Các Nhà Cung Cấp. Tuy nhiên, doanh nghiệp cũng có thể giữ lại Các Nhà Cung Cấp thực sự có uy tín và gắn bó lâu dài với doanh nghiệp.

Cách Thứ tám: Doanh nghiệp cần ban hành quy chế mua hàng. Theo đó, yêu cầu các trao đổi thương lượng các điều khoản hợp đồng với Các Nhà Cung Cấp phải thông qua các kênh trao đổi thông tin chính thức của doanh nghiệp. Ví dụ như trao đổi giữa hai bên phải thông qua thư từ, email (qua địa chỉ email của doanh nghiệp), điện thoại bàn của doanh nghiệp. Hạn chế việc trao đổi mua bán hàng hóa, dịch vụ qua email cá nhân, điện thoại di động cá nhân hay qua máy vi tính xách tay của riêng cá nhân nhân viên. Bằng việc lưu trữ các thông tin trên server và lưu lại các cuộc gọi điện thoại bàn, doanh nghiệp sẽ có một nguồn thông tin để kiểm tra việc tuân thủ của nhân viên trong vấn đề nhận tiền hoa hồng của Các Nhà Cung Cấp.

 Cách Thứ chín:  Sau cùng, doanh nghiệp có thể xem xét việc thành lập phòng, ban kiểm soát tuân thủ hoặc ít nhất cũng có một chuyên viên kiểm soát tuân thủ để kiểm soát việc tuân thủ chính sách doanh nghiệp chẳng hạn như các điều kiện để lựa chọn Các Nhà Cung Cấp, giá cả mua bán hàng hóa, dịch vụ, v.v..trong việc ký kết hợp đồng mua hàng hóa, dịch vụ. Từ kết quả kiểm tra đó, chủ doanh nghiệp sẽ có thể quản lý doanh nghiệp mình hiệu quả hơn.

Bên cạnh việc thực hiện các cách trên, doanh nghiệp cũng cần lưu ý tránh gián tiếp hợp thức hóa việc nhận tiền hoa hồng của nhân viên. Ví dụ, tại một số doanh nghiệp vì không có phương cách hữu hiệu để ngăn cấm việc nhận tiền hoa hồng nên chủ doanh nghiệp đã ngầm đồng ý (làm ngơ) cho các nhân viên phụ trách các phòng, ban được nhận tiền hoa hồng từ các nhà cung cấp nhưng với điều kiện phải báo cho chủ doanh nghiệp biết về số tiền được nhận và số tiền hoa hồng này sẽ được đưa vào một quỹ chung để chia cho các nhân viên trong phòng từng tháng/quý. Thoại nhìn, nghe có vẻ hợp lý vì doanh nghiệp không mất gì nhưng tất cả nhân viên đều có lợi nhưng trong thực tế việc này sẽ gây thiệt hại cho doanh nghiệp sẽ cũng tạo động lực cho các nhân viên thỏa thuận ngầm thêm với Các Nhà Cung Cấp để nhận tiền hoa hồng thêm ở bên ngoài.

Hy vọng, với các cách được thực hiện như trên cùng với những quy định của nhà nước về trách nhiệm hành chính, dân sự của nhân viên đối với trường hợp gây thiệt hại vật chất cho doanh nghiệp sẽ có tính chất răn đe, ngăn ngừa và trong một chừng mực nào đó làm giảm bớt tình trạng nhận tiền huê hồng đang trong hồi báo động trong các doanh nghiệp hiện nay.

 Luật sư Nguyễn Hữu Phước- Công ty luật Phuoc & Partners

216 Bình luận

 1. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me dinner because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this matter here on your web site.

 2. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 3. You are so cool! I do not suppose I’ve truly read through a single thing like that before. So nice to discover somebody with original thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 4. In the great design of things you’ll secure a B- for effort and hard work. Where you actually misplaced us was first on your particulars. You know, people say, details make or break the argument.. And that couldn’t be much more accurate right here. Having said that, let me reveal to you just what did give good results. Your text is actually pretty powerful which is probably why I am making the effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, whilst I can certainly notice a jumps in logic you come up with, I am not really sure of how you seem to unite the ideas which inturn help to make your final result. For the moment I will, no doubt subscribe to your position however trust in the near future you actually link your dots much better.

 5. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

 6. What i don’t understood is in truth how you’re now not actually a lot more well-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent. You know thus considerably on the subject of this topic, made me in my opinion consider it from so many various angles. Its like men and women aren’t involved except it is something to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. At all times take care of it up!

 7. Hi there! This article couldn’t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to forward this post to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

 8. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am having troubles with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody else getting similar RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 9. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 10. After looking into a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 11. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 12. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually believed you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you weren’t too busy looking for attention.

 13. I’m really inspired along with your writing talents as well as with the format for your blog. Is that this a paid subject or did you customize it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to see a great blog like this one nowadays..

 14. Greetings, I do think your website could be having browser compatibility problems. When I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent blog.

 15. I have to thank you for the efforts you have put in penning this site. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 16. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this matter here on your site.

 17. Hi there! This post could not be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this information to him. Pretty sure he will have a very good read. Many thanks for sharing!

 18. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

 19. I’m excited to uncover this page. I wanted to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you saved to fav to see new information in your blog.

 20. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 21. “I was more than happy to uncover this web site. I need to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and I have you bookmarked to see new information in your web site.”
  kamagra super

 22. The very next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I actually thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 23. After checking out a few of the blog articles on your site, I truly like your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website too and let me know what you think.

 24. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Cheers!

 25. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, however I genuinely thought you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 26. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 27. May I simply just say what a comfort to uncover a person that genuinely knows what they are talking about on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More people must read this and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular since you certainly have the gift.

 28. Greetings, There’s no doubt that your blog may be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, great site!

 29. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little homework on this. And he actually bought me dinner because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your site.

 30. Howdy, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, great blog!

 31. An intriguing discussion is definitely worth comment. I think that you ought to publish more on this subject matter, it might not be a taboo matter but typically people do not discuss such issues. To the next! Kind regards.

 32. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 33. I want to express some thanks to this writer just for rescuing me from this particular situation. As a result of scouting through the the web and getting solutions which are not powerful, I figured my entire life was done. Existing without the presence of answers to the difficulties you have solved by way of your article content is a critical case, and ones which may have in a wrong way damaged my career if I hadn’t encountered your blog. The skills and kindness in touching all the stuff was crucial. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I can now relish my future. Thank you very much for the skilled and results-oriented help. I will not hesitate to recommend the website to anyone who needs and wants tips about this subject.

 34. Spot on with this write-up, I actually believe this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information.

 35. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 36. May I just say what a relief to find a person that genuinely understands what they are talking about on the internet. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people ought to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular because you surely have the gift.

 37. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 38. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A small number of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?|

 39. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something which not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

 40. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody having identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanks!

 41. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your internet site.|

 42. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!|

 43. After exploring a few of the blog articles on your blog, I really appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my website too and tell me your opinion.

 44. I truly love your website.. Excellent colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own blog and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Appreciate it!|

 45. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am having problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!

 46. Thẳng Bóng Đácakhia.linkCó thể nói, binhluan.vn có hình ảnh và hóa học lượng vô cùng chi là mượt mà luôn. Bất cứ ai đã từng coi bong da trên links bóng đá thẳng của keonhacai1.tv thì cần thừa nhận một điều coi rất đã. Nên cứ có mỗi trận đấu vào bất cứ giải đấu nào thì lượng người coi truy cập vào keonhacai1 vô cùng rộng lớn. Thông tin lịch tranh tài.

 47. After looking at a number of the blog posts on your website, I really appreciate your way of blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

 48. May I just say what a comfort to find somebody who actually knows what they’re talking about online. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular since you definitely have the gift.

 49. Everyone’s life is usually a different song and if an individual want to reside a happy lifestyle, stop comparing on your own to others. This particular comparison only delivers guilt, more self-doubt and brings just about all the positive emotions away. All you need to do is simply examine yourself with yourself, attempt to make your self slightly better right now than yesterday rather of comparing and even envious more.

 50. Everyone’s life is a different music and if an individual want to are living a happy living, stop comparing your self to others. This kind of comparison only delivers guilt, more self-doubt and brings most the positive emotions away. All a person need to perform is simply compare yourself on your own, attempt to make on your own a little better nowadays than yesterday as an alternative of comparing and envious more.

 51. A motivating discussion is definitely worth comment. I think that you should write more about this issue, it might not be a taboo matter but generally people do not speak about such topics. To the next! Many thanks.

 52. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody having identical RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx!

 53. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it.

 54. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always useful to read through articles from other writers and use a little something from their websites.

 55. Trực Tiếp 24hxem bong da truc tiep k+1V.League là giải đấu số một trong hệ thống giải bóng đá chuyên nghiệp nghiệp nước ta. Trong khi, sản phẩm loạt trận đấu của các giải World Cup, Asian Cup, SEA Games, vòng loại World Cup cũng thường xuyên được tiếp sóng trên đây. Trước đó, HLV trưởng Phạm Minh Giang đã chốt xong list 14 cầu thủ tham gia 2 trận đấu với Lebanon. So cùng với nhóm hình dự VCK futsal World Cup 2016

 56. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 57. I’m no longer positive where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time studying more or working out more. Thank you for fantastic info I used to be in search of this info for my mission.|

 58. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 59. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 60. You’re so cool! I do not suppose I’ve read through anything like that before. So great to find another person with a few original thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with a bit of originality.

 61. Trực Tiếp Bóng Đá Việt Nam Vs Lebanon. Xem Truc Tiep Bong Da. Futsal Việt Nambongda.tvTrên băng ghế huấn luyện, Lebanon đã xẻ nhiệm Ramiro Lopez cách đây 3 tuần. Nhà cầm quân nhân viên Tây Ban Nha công ty yếu đuối thực hiện việc tại Ý và từng có thời gian làm việc tại Kuwait.|Và NHM bóng đá Việt Nam đang được hóng Minh Trí cùng đồng đội hóa giải đối thủ để tạo lợi thế mang đến trận lượt về sau đây hai ngày. Chelsea đã cần trải qua 8 phút bù giờ không thở được đảm bảo thắng lợi.

 62. Thẳng đá Bóng Việt Nam Vs Lebanon. Coi Truc Tiep Bong Da. Futsal Việt Namlịch bóng đá c1Trên băng ghế đào tạo, Lebanon đã xẻ nhiệm Ramiro Lopez cơ hội đây 3 tuần. Nhà cầm cố quân người Tây Ban Nha công ty yếu thực hiện việc tại Ý và từng có thời hạn thực hiện việc trên Kuwait.|Và NHM bóng đá Việt Nam đang hóng Minh Trí cùng đồng đội hóa giải đối thủ để tạo lợi thế mang đến trận lượt về sau đây hai ngày. Chelsea đã nên trải qua 8 phút bù giờ nghẹt thở bảo đảm an toàn thắng lợi.

LEAVE A REPLY

Vui lòng nhập bình luận!
Vui lòng nhập tên của Bạn