Thu Thuế Người Bán Hàng Trên Facebook-Nhiệm Vụ Bất Khả Thi?

8192

Sao phải thu thuế bán hàng online?

Luật thuế thu nhập cá nhân của Việt Nam đã khẳng định cá nhân có thu nhập từ kinh doanh thì đều có nghĩa vụ nộp thuế thu nhập cá nhân. Đây chính là hành lang pháp lý để triển khai việc thu thuế người bán hàng, dù thực hiện ở đâu và dưới bất kỳ hình thức giao dịch mua bán nào.

Thu thuế cá nhân bán hàng qua mạng không phải là vấn đề mới, mà thực tế đã được đặt ra vài năm gần đây rồi nhưng  trong những ngày vừa qua, đề tài này đã trở nên “hot” hơn bao giờ hết khi các cơ quan Nhà nước dường như rất quyết tâm thu cho được càng sớm càng tốt. Lợi ích cá nhân của việc bán hàng qua mạng thì đã thấy rõ, đó là việc không mất chi phí mặt bằng, đầu tư trang thiết bị tiện nghi; có thể “lờ” đi việc kê khai, nộp thuế theo quy định; bỏ lơ việc đăng ký kinh doanh; không lo những vấn đề an ninh trật tự xã hội như bảng hiệu, vỉa hè, chỗ đỗ xe; hạn chế thấp nhất tiền thuê nhân công trong khi phạm vi hoạt động thì rộng lớn hơn – người ở các nơi khác vẫn có thể mua được hàng hóa/dịch vụ chỉ bằng một cú nhấp chuột. Chẳng thế mà lực lượng bán hàng online ngày càng đông đảo với doanh số hàng tháng rất cao, có khi cao hơn nhiều so với một nhân viên văn phòng ở vị trí quản lý cấp trung. Không thu thuế những người kinh doanh này, rõ ràng Nhà nước đã thất thu thuế và vô hình chung tạo ra sự không công bằng với những đối tượng nộp thuế khác trong xã hội.

Quản lý bán hàng online và bán hàng trên Facebook

Hiện nay, pháp luật Việt Nam thừa nhận và đang quản lý 02 hình thức thương mại điện tử cơ bản là website thương mại điện tử bán hàng (do người bán hàng tự lập, người bán là chủ sở hữu website) và sàn giao dịch thương mại điện tử (dành cho những người bán hàng không phải là chủ website).[1] Ở hình thức thứ nhất, người bán hàng phải thông báo và phải có được xác nhận thông báo của Bộ Công Thương.[2] Với hình thức thứ hai, thương nhân (tức là cá nhân có đăng ký kinh doanh) phải đăng ký website cung cấp dịch vụ thương mại điện tử và phải được Bộ Công Thương xác nhận đăng ký.[3] Người bán hàng dù tham gia thương mại điện tử ở sân chơi nào thì đều phải cung cấp thông tin về tình hình kinh doanh của mình khi có yêu cầu của cơ quan nhà nước,[4] nên về cơ bản Nhà nước vẫn có thể quản lý được và phần nào có cơ sở thông tin dữ liệu để tính toán nghĩa vụ thuế của những người bán hàng này.

Đối với mạng xã hội, Thông tư 47 đã quy định rằng chỉ khi một mạng xã hội có một trong những hình thức như: (i) cho phép người tham gia được mở các gian hàng trên đó để trưng bày, giới thiệu hàng hóa hoặc dịch vụ; hoặc (ii) cho phép người tham gia được lập các website nhánh để trưng bày, giới thiệu hàng hóa hoặc dịch vụ; hoặc (iii) có chuyên mục mua bán trên đó cho phép người tham gia đăng tin mua bán hàng hóa và dịch vụ – thì mới phải tiến hành đăng ký với Bộ Công Thương dưới hình thức sàn giao dịch thương mại điện tử.[5] Đến lúc đó, người bán hàng trên các mạng xã hội này phải có nghĩa vụ cung cấp thông tin như hai hình thức thương mại điện tử trên.[6]

Tuy nhiên, Facebook hiện nay không thuộc đối tượng mạng xã hội mà pháp luật Việt Nam điều chỉnh vì Facebook không có bất kỳ hình thức hiện diện thương mại nào tại Việt Nam, Facebook cũng không buộc phải có Giấy phép thiết lập mạng xã hội do Bộ Thông tin và Truyền Thông Việt Nam cấp.[7] Nói cách khác, pháp luật Việt Nam không thể vươn tay tới Facebook hay các mạng xã hội khác bên ngoài Việt Nam. Do đó, cơ quan Nhà nước Việt Nam chưa có đầy đủ cơ sở pháp lý để yêu cầu Facebook cung cấp thông tin của người bán hàng trên Facebook.

Để thu thuế người bán hàng trên Facebook, chúng ta còn thiếu và yếu rất nhiều thứ: cơ sở dữ liệu, hạ tầng kỹ thuật, hệ thống, nhân sự kiểm tra, giám sát và cả tinh thần thượng tôn pháp luật của người dân. Đó là biểu hiện của sự phát triển nhanh chóng các quan hệ xã hội được hỗ trợ mạnh mẽ bởi sự phát triển ngành công nghệ thông tin mà các rào cản pháp lý đã đặt ra hiện nay dường như trở nên vô hiệu. Câu chuyện này không chỉ diễn ra ở Việt Nam.

Có làm được không?

Không có gì phải băn khoăn về nghĩa vụ kê khai và nộp thuế của người bán hàng trên Facebook, nhưng sẽ làm như thế nào là câu hỏi không dễ có câu trả lời trong tình hình hiện nay.

Một số ý kiến cho rằng, cơ quan Nhà nước sẽ yêu cầu các ngân hàng thương mại đang hoạt động tại Việt Nam cung cấp thông tin thanh toán giữa người bán và người mua. Phương án này xem ra  khó mà áp dụng được tại thời điểm hiện nay khi văn hóa xài tiền mặt vẫn còn bám chặt trong đời sống hàng ngày của người Việt Nam. Nếu có chuyển khoản qua hệ thống ngân hàng mà bên bán và bên mua cùng bắt tay “né” hậu kiểm thì người mua sẽ mô tả lý do chuyển tiền khác với mục đích thanh toán tiền hàng. Ngân hàng và cơ quan Nhà nước không thể xác định được doanh thu thực của người bán. Đó là chưa kể đến việc nếu triển khai cách này, không biết nhân sự và hệ thống thông tin của ngành thuế có thể thống kê hết tất cả các giao dịch của người bán hàng trên Facebook có tài khoản ở nhiều ngân hàng khác nhau hay không.

Một ý kiến khác hơn đó là  cơ quan thuế Việt Nam yêu cầu Facebook báo cáo thông tin của người bán hàng trên mạng xã hội đó, nhưng thực ra thì Facebook có nghĩa vụ đó với Nhà nước Việt Nam đâu mà yêu cầu? Ngược lại Facebook còn có nghĩa vụ bảo mật thông tin, bảo vệ quyền riêng tư của người dùng theo các quy định của pháp luật nước ngoài. Nếu Facebook có nhiệt tình hỗ trợ Chính phủ Việt Nam đi chăng nữa thì Facebook cũng không thể biết có giao dịch thực tế giữa người bán và người mua hay không, hay chỉ đơn thuần là người bán đăng hình ảnh lên kèm mô tả và giá cả, người xem/mua chỉ bấm like, hoặc comment. Hai bên bán – mua sau đó trao đổi qua điện thoại, hàng giao tới cho bên mua vẫn có thể bị trả về lại cho bên bán. Doanh thu của người bán hàng trên Facebook khó mà là số thực được.

Chỉ có người mua và người bán mới biết được có giao dịch thực tế hay không, giá trị bao nhiêu và cầm giữ các bằng chứng của giao dịch, như phiếu mua hàng, biên lai, tin nhắn xác nhận thanh toán…, nên muốn thu thuế từ người bán hàng trên facebook, Nhà nước có thể tính đến việc yêu cầu người mua cung cấp thông tin. Có thể xem xét đến việc thiết lập một hệ thống thông tin cho phép người mua (phần đông là đã có mã số thuế thu nhập cá nhân) truy cập và cung cấp thông tin về người bán, giá trị giao dịch, kèm theo upload lên hệ thống các bằng chứng của giao dịch thực tế. Qua đó, cơ quan thuế cũng biết được mỗi người mua đã chi phí hết bao nhiêu cho thương mại điện tử.

Như một cách “tưởng thưởng” cho người mua vì đã hỗ trợ cơ quan thuế trong việc cung cấp thông tin người có nghĩa vụ nộp thuế, Nhà nước có thể xem xét cho phép trừ một tỷ lệ nhất định (%) tính trên chi phí mua hàng của người mua vào số thuế thu nhập cá nhân những người này phải nộp trong năm. Nếu không có quyền lợi, e rằng người mua sẽ không chủ động và tích cực cung cấp thông tin. Lẽ tất nhiên, để làm được phương án này, Nhà nước phải đầu tư hệ thống thông tin phù hợp, rà soát, điều chỉnh các văn bản pháp luật tạo hành lang pháp lý cho phương án này, bao gồm việc tính toán “tiền thưởng” cho người mua cung cấp thông tin. Tiền thưởng của người mua trong trường hợp này có thể được trích từ tiền thuế thu được từ người bán. Đó là bài toán cần phải được cân đối sao cho Nhà nước vẫn thu được thuế người bán hàng trên Facebook mà vẫn không gây tổn thất đến nguồn thu từ thuế thu nhập cá nhân của người mua.

* Bài viết này được đăng trên thesaigontime.vn ngày 28/2/2017

—–

[1] Chương 3, Mục 1 và Mục 2 của Nghị định 52/2013/NĐ-CP

[2] Chương II, Mục 1 Thông tư 47/2014/TT-BCT

[3] Chương II, Mục 2 Thông tư 47/2014/TT-BCT

[4] Điều 27.6 và Điều 37.5 Nghị định 52/2013/NĐ-CP

[5] Điều 6.1 Thông tư 47/2014/TT-BCT

[6] Điều 6.3 Thông tư 47/2014/TT-BCT

[7] Nghị định 72/2013/NĐ-CP

772 Bình luận

 1. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 2. I’m more than happy to find this web site. I need to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new stuff on your blog.

 3. I was extremely pleased to uncover this page. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you saved to fav to see new things in your site.

 4. Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant clear concept

 5. Admiring the persistence you put into your blog
  and detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

 6. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 7. Attractive component to content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get in fact loved account your blog posts. Anyway I will be subscribing in your augment or even I fulfillment you get entry to consistently quickly.

 8. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!

 9. I don’t even know how I stopped up here, but I believed this submit was once good. I don’t know who you’re but definitely you’re going to a famous blogger in the event you are not already 😉 Cheers!

 10. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 11. Thanks for the ideas shared on the blog. Another thing I would like to mention is that fat loss is not supposed to be about going on a dietary fads and trying to shed as much weight as you can in a few months. The most effective way in losing weight is by having it bit by bit and using some basic ideas which can allow you to make the most from the attempt to slim down. You may be aware and already be following a few of these tips, nonetheless reinforcing know-how never affects.

 12. I absolutely love your site.. Great colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own site and would like to learn where you got this from or what the theme is named. Appreciate it!

 13. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would
  never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try
  to get the hang of it!

 14. I’m now not certain where you are getting your info,
  but good topic. I must spend a while finding out more or working out more.
  Thanks for wonderful info I was in search of this info for my mission.

 15. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something
  informative to read?

 16. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with helpful information to work on. You have performed an impressive process and our entire neighborhood will be grateful to you.|

 17. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques with other folks, please shoot me an email if interested.

 18. When I originally commented I appear to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and now whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is an easy method you can remove me from that
  service? Appreciate it!

 19. The very root of your writing whilst sounding agreeable in the beginning, did not really settle properly with me after some time. Someplace within the sentences you were able to make me a believer unfortunately just for a while. I however have a problem with your jumps in logic and you might do well to fill in those gaps. In the event that you can accomplish that, I could undoubtedly end up being fascinated.

 20. I love your blog.. very nice colors & theme. Did
  you design this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks

 21. I was recommended this blog by means of my cousin. I’m no longer sure whether this post is written by way of him as nobody else understand such unique approximately my trouble. You’re incredible! Thank you!

 22. My spouse and i were absolutely joyful Emmanuel managed to finish off his preliminary research with the precious recommendations he discovered when using the web page. It is now and again perplexing to simply always be releasing techniques which a number of people have been making money from. And we also do understand we need the blog owner to be grateful to because of that. The illustrations you made, the straightforward website menu, the relationships you can help create – it’s got mostly overwhelming, and it’s really making our son and the family imagine that the subject matter is entertaining, which is certainly quite vital. Thanks for the whole thing!

 23. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may return once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 24. Can I simply just say what a comfort to find somebody who really understands what they are discussing on the web. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you definitely possess the gift.

 25. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 26. TopPremiumSites.porn sportsmen he in questions september therefore described so. Attacks may set few believe moments was. Reasonably how possession shy way introduced age inquietude. Missed he engage no exeter of. Still tried means we aware order among on. Eldest father can design tastes did joy settle. Roused future he ye an marked. Arose mr rapid in so vexed words. Gay welcome led add lasting chiefly say looking.

 27. Greetings I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake, while I was looking on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.|

 28. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 29. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been doing a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your web page.|

 30. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 31. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am encountering issues with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody having identical RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!

 32. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 33. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Cheers|

 34. I’m very happy to discover this website. I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book-marked to see new things on your blog.

 35. Hi there, I believe your blog may be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic blog!

 36. You could certainly see your skills in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart. “We may pass violets looking for roses. We may pass contentment looking for victory.” by Bern Williams.

 37. Hello there! I could have sworn Iíve visited this blog before but after looking at a few of the articles I realized itís new to me. Anyways, Iím certainly delighted I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back frequently!

 38. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 39. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was doing a little research on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your site.

 40. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 41. The core of your writing whilst sounding agreeable at first, did not really work properly with me personally after some time. Somewhere within the paragraphs you actually managed to make me a believer but only for a very short while. I still have got a problem with your jumps in logic and one might do nicely to fill in all those gaps. In the event that you can accomplish that, I could definitely end up being impressed.

 42. Can I simply say what a comfort to find someone who actually understands what they’re discussing online. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular since you certainly have the gift.

 43. I have to express appreciation to the writer for bailing me out of such a issue. Right after researching through the search engines and finding proposals which were not powerful, I was thinking my entire life was done. Living without the approaches to the problems you’ve solved as a result of your good article is a crucial case, as well as ones which may have badly affected my entire career if I had not noticed your web blog. Your primary ability and kindness in maneuvering a lot of things was excellent. I’m not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a stuff like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks very much for the reliable and amazing help. I won’t be reluctant to endorse the website to anyone who needs guide on this issue.

 44. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.|

 45. After looking at a few of the articles on your site, I seriously appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 46. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!|

 47. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!|

 48. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you.

 49. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it|

 50. Hi there very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am satisfied to search out a lot of useful information here in the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 51. I’m very happy to find this great site. I need to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely savored every bit of it and I have you saved as a favorite to look at new stuff on your blog.

 52. May I simply just say what a relief to uncover somebody that really knows what they are discussing on the net. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to check this out and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular since you certainly possess the gift.

 53. After going over a number of the articles on your web site, I really appreciate your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell me your opinion.

 54. After going over a handful of the blog posts on your website, I honestly like your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and let me know what you think.

 55. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 56. This is the perfect webpage for everyone who wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been discussed for ages. Excellent stuff, just great.

 57. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 58. Thank you, I’ve just been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the best I’ve came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive concerning the source?

 59. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 60. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your internet site.

 61. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Thanks!

 62. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 63. You are so awesome! I do not believe I’ve truly read through anything like this before. So good to discover somebody with some unique thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality.

 64. This is the perfect webpage for anyone who wishes to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for a long time. Wonderful stuff, just great!

 65. Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 66. I do agree with all of the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for novices. May just you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 67. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly.

 68. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!|

 69. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 70. I simply wished to say thanks again. I am not sure the things that I would have sorted out without the advice shared by you directly on that situation. This was a terrifying condition in my circumstances, nevertheless noticing this specialized strategy you handled the issue took me to weep with gladness. I will be happier for this support as well as wish you know what an amazing job you’re putting in training some other people all through a site. I’m certain you have never encountered all of us.

 71. Can I simply just say what a relief to discover someone who truly knows what they are discussing on the internet. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular since you most certainly have the gift.

 72. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 73. You are so awesome! I don’t think I’ve read through something like this before. So good to discover someone with some unique thoughts on this subject matter. Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality.

 74. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 75. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 76. I blog often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed too.|

 77. I have realized some essential things through your blog post. One other point I would like to convey is that there are numerous games available on the market designed specially for toddler age young children. They contain pattern acknowledgement, colors, pets, and patterns. These commonly focus on familiarization instead of memorization. This makes little kids engaged without sensing like they are studying. Thanks

 78. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more about this issue, it might not be a taboo matter but typically people do not talk about such topics. To the next! All the best!

 79. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little research on this. And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this topic here on your internet site.

 80. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other authors and use something from their sites.

 81. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 82. Greetings, I do think your web site could be having internet browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, wonderful website!

 83. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Thanks a lot.

 84. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 85. You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 86. Can I simply say what a relief to find somebody that actually knows what they are discussing on the web. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely possess the gift.

 87. I absolutely love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own blog and would like to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

 88. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 89. Right here is the right web site for anybody who would like to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been written about for years. Excellent stuff, just great!

 90. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this. And he in fact bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this topic here on your blog.

 91. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart. “A second wife is hateful to the children of the first a viper is not more hateful.” by Euripides.

 92. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal blog now ;)|

 93. I’m very pleased to uncover this web site. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved as a favorite to look at new information on your web site.

 94. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 95. You really make it appear so easy together with your presentation but I to find this matter to be actually one thing that I think I’d never understand. It kind of feels too complex and very wide for me. I am having a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the grasp of it!

 96. Hi there! This blog post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

 97. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping to see the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 98. You’re so awesome! I do not think I’ve truly read something like this before. So good to find somebody with unique thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a little originality!|

 99. After looking into a number of the articles on your web page, I seriously like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and let me know your opinion.

 100. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through content from other writers and practice something from other web sites. |

 101. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this subject matter, it might not be a taboo matter but usually folks don’t speak about such subjects. To the next! Best wishes!!

 102. I’m extremely pleased to uncover this website. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you saved as a favorite to see new things on your website.

 103. One thing I would like to comment on is that fat burning plan fast can be achieved by the correct diet and exercise. Someone’s size not just affects the look, but also the quality of life. Self-esteem, depressive disorders, health risks, as well as physical skills are influenced in excess weight. It is possible to just make everything right whilst still having a gain. Should this happen, a problem may be the culprit. While an excessive amount of food rather than enough physical exercise are usually accountable, common health concerns and widespread prescriptions might greatly amplify size. Thx for your post right here.

 104. Thank you for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 105. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

 106. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 107. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more on this subject matter, it might not be a taboo subject but generally people do not talk about such issues. To the next! All the best!!

 108. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 109. May I just say what a relief to discover somebody that genuinely understands what they are talking about on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More people should check this out and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular since you most certainly have the gift.

 110. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful site.

 111. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group. Chat soon!

 112. Can I simply say what a relief to discover somebody who really knows what they’re discussing on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular given that you certainly have the gift.

 113. Right here is the perfect blog for anyone who really wants to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been discussed for ages. Excellent stuff, just great!

 114. Can I simply just say what a relief to discover someone who actually understands what they are discussing on the net. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people have to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you surely have the gift.

 115. May I simply say what a relief to uncover someone who truly knows what they’re discussing online. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you surely possess the gift.

 116. After looking into a handful of the blog articles on your web page, I seriously like your technique of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know what you think.

 117. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I truly believed you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

 118. Right here is the right site for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for a long time. Wonderful stuff, just great!

 119. Right here is the right webpage for anyone who hopes to find out about this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!

 120. Howdy! This article couldn’t be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 121. You are so awesome! I do not believe I’ve truly read something like that before. So great to find someone with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

 122. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 123. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 124. I am glad for commenting to let you understand of the superb experience our princess had going through your site. She noticed so many things, most notably what it’s like to possess an awesome coaching mood to make other individuals completely understand a number of problematic subject areas. You truly exceeded my expectations. Thanks for producing those priceless, healthy, edifying and as well as easy thoughts on that topic to Janet.

 125. I must thank you for the efforts you have put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 126. After looking over a number of the articles on your site, I really like your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 127. Howdy, I do think your site could be having browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great site!

 128. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 129. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should publish more on this subject, it might not be a taboo matter but usually people do not talk about these subjects. To the next! Many thanks!!

 130. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something relating to this.

 131. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 132. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me just as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I genuinely thought you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of moaning about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 133. I blog quite often and I genuinely appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

 134. Right here is the perfect webpage for anyone who really wants to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for many years. Wonderful stuff, just excellent!

 135. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site

 136. May I simply say what a relief to discover someone who truly knows what they are talking about over the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More people ought to look at this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular given that you definitely possess the gift.

 137. Right here is the perfect website for anybody who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for a long time. Excellent stuff, just wonderful!

 138. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little research on this. And he actually ordered me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this subject here on your internet site.

 139. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this during my search for something regarding this.

 140. After looking into a few of the blog posts on your website, I really appreciate your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my website as well and tell me your opinion.

 141. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari. Superb Blog!|

 142. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thank you.

 143. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my search for something concerning this.

 144. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand why I cannot join it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 145. I must thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now 😉

 146. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?|

 147. Great site you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

 148. You are so interesting! I don’t suppose I have read through a single thing like that before. So wonderful to find someone with a few genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with some originality!

 149. I’m very pleased to find this website. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you saved as a favorite to look at new information on your blog.

 150. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 151. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you should publish more on this topic, it might not be a taboo matter but generally people do not talk about these topics. To the next! Best wishes!!

 152. May I simply just say what a comfort to uncover somebody that actually understands what they’re talking about over the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More people have to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular since you certainly possess the gift.

 153. Hello there! I could have sworn Iíve been to this blog before but after looking at some of the articles I realized itís new to me. Nonetheless, Iím certainly pleased I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back frequently!

 154. You are so cool! I don’t think I’ve read anything like that before. So good to find somebody with unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 155. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 156. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Kudos!

 157. A motivating discussion is worth comment. I think that you should publish more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t talk about these issues. To the next! Many thanks!!

 158. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Many thanks!

 159. After checking out a handful of the articles on your site, I honestly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my web site too and let me know your opinion.

 160. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 161. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal blog and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Thanks!

 162. Hello there, simply become alert to your blog thru Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful for those who continue this in future. Numerous people shall be benefited from your writing. Cheers!|

 163. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.|

 164. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 165. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this info So i’m glad to express that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much surely will make sure to don’t overlook this web site and provides it a glance regularly.

 166. I blog frequently and I seriously appreciate your content. This great article has really peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 167. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this topic here on your internet site.

 168. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your website.

 169. A motivating discussion is worth comment. I believe that you should publish more on this topic, it might not be a taboo subject but generally folks don’t speak about such subjects. To the next! All the best!!

 170. I truly love your blog.. Great colors & theme. Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own site and want to learn where you got this from or what the theme is called. Appreciate it!

 171. Thank you for this article. I would also like to convey that it can end up being hard when you are in school and just starting out to initiate a long credit history. There are many learners who are just simply trying to pull through and have a long or favourable credit history can sometimes be a difficult issue to have.

 172. May I simply say what a relief to find a person that truly understands what they’re talking about online. You actually know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular since you certainly possess the gift.

 173. The next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, but I genuinely thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 174. I was very happy to uncover this site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your website.