Buộc Người Lao Động Nghỉ Việc Do Tái Cơ Cấu- Kinh Nghiệm Từ Một Vụ Kiện

12195

Quyền của Người sử dụng lao động

Điều 17 của Bộ Luật lao động năm 1994 và đã được sửa đổi vào năm 2002 (“Điều 17”)(Còn theo Bộ luật lao động năm 2012 là điều 44.1) cho phép người sử dụng lao động nếu thực sự phải thay đổi cơ cấu  phòng, ban thì vẫn có thể cho người lao động nghỉ việc. Tuy nhiên, áp dụng Điều 17 Bộ Luật Lao Động như thế nào để cho người lao động nghỉ việc hợp pháp và không gây ra tranh chấp thực sự là vấn đề đau đầu đối với các giám đốc nhân sự và các nhà quản lý doanh nghiệp. Việc áp dụng không đúng quy trình và không phù hợp với đúng bản chất vấn đề có thể dẫn đến một vụ kiện tại Tòa án và nghiêm trọng hơn, nếu người sử dụng lao động bị Tòa án tuyên đã cho người lao động nghỉ việc trái pháp luật, các hậu quả người sử dụng lao động phải gánh chịu còn nặng nề hơn, không chỉ là nhận người lao động trở lại làm việc theo hợp đồng đã ký kết.

kinh-nghiem-tu-mot-vu-kien

Từ một vụ kiện thực tế …

Mới đây, một Tòa án tại Thành phố Đà Nẵng mở phiên Tòa xét xử vụ án tranh chấp về trường hợp bị đơn phương chấm dứt Hợp đồng lao động, theo đó, Tòa án đã tuyên hủy Quyết định cho thôi việc trái pháp luật của một doanh nghiệp có vốn đầu tư nước ngoài hàng đầu đang hoạt động tại Việt Nam khi đã cho một người quản lý làm việc ở đây đã được 17 năm nghỉ việc theo Điều 17 Bộ Luật Lao Động. Tòa án có thẩm quyền đã buộc doanh nghiệp này phải nhận người lao động trở lại làm việc và bồi thường theo quy định hiện hành. Tuy nhiên, tại phiên tòa, đại diện phía doanh nghiệp trình bày mình đã tuân thủ nghiêm túc Điều 17 Bộ Luật Lao Động bởi đã hoàn thành các bước cần thiết,[1] thậm chí còn làm thêm cả những bước dự phòng.[2] Đồng thời, để tạo cơ hội cho người lao động có việc làm họ đã giới thiệu một số công việc có nội dung giống như công việc cũ cho người lao động. Cụ thể, doanh nghiệp đã đưa ra các lựa chọn (i)Nếu muốn tiếp tục làm việc tại Văn phòng Chi nhánh của Công ty tại Đà Nẵng thì không được làm quản lý mà phải hạ xuống ngạch nhân viên; hoặc (ii) thuyên chuyển vào Thành phố Hồ Chí Minh làm việc lâu dài.

Vậy tại sao Tòa án vẫn cho rằng doanh nghiệp này đã cho người lao động nghỉ việc trái pháp luật?

Thiếu sót trong các bước của Người sử dụng lao động

Bất chấp doanh nghiệp đã thực hiện gần như đầy đủ các bước theo luật định, người lao động đã thuyết phục được Tòa án rằng doanh nghiệp này không thực sự có nhu cầu tái cơ cấu bởi cuối năm trước khi thực hiện việc giải thể nơi làm việc của người lao động, chính doanh nghiệp đã xác nhận rằng bộ phận, nơi người lao động làm việc rất hiệu quả và trong suốt thời gian sau đó cho đến khi giải thể, khoảng tháng 4, người lao động này vẫn được thưởng đều hàng tháng do hoàn thành tốt công việc và đạt doanh thu. Không những vậy, trong bản Phương án tái cơ cấu các phòng ban, bộ phận, doanh nghiệp đã xác định rằng sẽ giải thể toàn bộ bộ phận, nơi người lao động làm việc nhưng trong đó lại chỉ thể hiện tên của một mình người lao động mà không hề đề cập đến những người lao động khác cùng bộ phận. Người lao động cũng chỉ ra rằng việc người sử dụng lao động không đào tạo lại người lao động mà chỉ giới thiệu những công việc giống với công việc cũ ở nơi khác hoặc vị trí thấp hơn trước khi ra Quyết định chấm dứt hợp đồng lao động là một sự vi phạm luật lao động rõ ràng của doanh nghiệp. Điều này, người lao động giải thích, có lẽ xuất phát từ quan điểm của họ rằng đối với việc tái cơ cấu do sát nhập hoặc giải thể thì không cần phải đào tạo lại như việc tái cơ cấu do thay đổi công nghệ mà chỉ cần giới thiệu công việc khác cho người lao động là đủ. Bởi vậy, Tòa án đã đồng ý với người lao động là do

kinh-nghiem-tu-mot-vu-kien-3

anh nghiệp đã vi phạm quy định phải đào tạo lại người lao động theo quy định tại Điều 17 Bộ Luật Lao Động. Ngoài ra, những điểm mâu thuẫn giữa bản Phương án tái cơ cấu phòng, ban của doanh nghiệp và thực tế (nói giải thể toàn bộ 50 người, nhưng chỉ cho nghỉ việc 1 người và không giải thích được tình trạng của 49 người còn lại) và việc người lao động đã chứng minh được những đồng nghiệp khác vẫn đang làm tại doanh nghiệp với công việc như cũ, dù có chuyển sang một phòng khác, đã khiến Tòa án nhận định rằng quá trình thực hiện tái cơ cấu của doanh nghiệp đã được sắp đặt chỉ để che dấu mục đích của doanh nghiệp là cố tình cho người lao động nghỉ việc.

Và kinh nghiệm rút ra

Có rất nhiều điều có thể rút ra từ vụ việc này. Thứ nhất, Luật lao động cho phép người sử dụng lao động được quyền tái cơ cấu nội bộ doanh nghiệp và cho người lao động nghỉ việc, nhưng buộc người sử dụng lao động phải tuân thủ đầy đủ các bước cần thiết[3] để tái cơ cấu. Việc bỏ qua bất kỳ thủ tục nào cũng có thể gây rủi ro cho người sử dụng lao động trong một vụ kiện lao động. Thứ hai, nếu người sử dụng lao động làm Phương án sử dụng lao động

kinh-nghiem-tu-mot-vu-kien-2

thì tất cả người lao động bị ảnh hưởng bởi sự tái cơ cấu thì phải được thể hiện chi tiết trong đó, tránh để thiếu nhất quán trên thực tế. Một điều quan trọng nữa là do có nhiều quan điểm không rõ ràng trong việc có buộc người sử dụng lao động phải đào tạo người lao động hay không khi việc tái cơ cấu chỉ là sát nhập hay giải thể, thậm chí cả Tòa án Nhân dân Tối cao cũng đã có một bản án tương tự,[4]người sử dụng lao động vẫn nên tổ chức đào tại lại người lao động theo đúng tinh thần của Điều 17Bộ Luật lao động(xin lưu ý là theo Điều 44.1 của Bộ luật lao động 2012 thì doanh nghiệp sẽ không cần phải đào tạo lại nếu không có chỗ làm việc mới trong doanh nghiệp). Việc người lao động không đến hay hợp tác trong việc đào tạo lại cần phải được ghi lại bằng biên bản có sự xác nhận của công đoàn trong doanh nghiệp.

Một bản án được tuyên để lại nhiều suy nghĩ và đem lại kinh nghiệm cho không chỉ những người trong cuộc. Xét cho cùng, yêu cầu chặt chẽ khi áp dụng các bước để cho người lao động nghỉ việc là một điều hoàn toàn hợp lý nhằm bảo vệ cho quyền lợi chính đáng của người lao động, một bên yếu thế trong “cuộc chơi” này.

 —-

[1]DN đã thực hiện 6 bước như sau: (i) Lập phương án tái cơ cấu với danh sách người lao động bị cho thôi việc;(ii) Thông báo cho người lao động và ra quyết định chấm dứt HĐLĐ; và (iii) Chi trả trợ cấp mất việc làm.

[2](i) Trao đổi nhất trí với Ban chấp hành công đoàn của DN về danh sách người lao động sẽ bị thôi việc do thay đổi cơ cấu; và (ii) Thông báo cho cơ quan lao động địa phương về phương án tái cơ cấu và danh sách người lao động sẽ bị cho thôi việc;

[3](i) Công ty sẽ ban hành quyết định thay đổi cơ cấu, tổ chức Công ty liên quan đến phòng, ban, bộ phận bị sáp nhập hoặc giải thể; (ii) Công ty sẽ thông báo bằng văn bản đến người lao động bị ảnh hưởng về quyết định thay đổi cơ cấu; (iii) Công ty lập phương án sử dụng lao động, chỉ khi việc thay đổi cơ cấu, tổ chức Công ty ảnh hưởng đến nhiều người lao động; (iv)Công ty trao đổi với BCHCĐCS về việc thay đổi cơ cấu tổ chức của Công ty và thông báo đến cơ quan quản lý lao động địa phương , nếu phải cho nhiều người lao động thôi việc; (v) Công ty ra Quyết định chấm dứt hợp đồng lao động với người lao động

[4]Quyết định Giám đốc thẩm số 03/2006/LĐ-GĐT ngày 04/4/2006 về vụ án “Tranh chấp về trường hợp bị đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động” giữa Công ty trách nhiệm hữu hạn nước giải khát Coca-Cola Việt Nam và Ông Võ Văn Đáo.

261 Bình luận

 1. Greate post. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve performed a fantastic
  job. I will certainly digg it and individually recommend to my friends.

  I am confident they will be benefited from this website.

 2. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your site? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors
  would really benefit from some of the information you present here.

  Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

 3. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post
  or vice-versa? My website covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could
  greatly benefit from each other. If you might be
  interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 4. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this
  to my followers! Exceptional blog and outstanding style
  and design.

 5. What you composed was very logical. But, what
  about this? suppose you typed a catchier title? I ain’t saying your
  content is not solid, but suppose you added something that makes people
  desire more? I mean Buộc Người Lao Động Nghỉ Việc Do Tái Cơ Cấu- Kinh
  Nghiệm Từ Một Vụ Kiện | Luật Sư Nguyễn Hữu Phước is a little boring.
  You should look at Yahoo’s home page and see how they write news
  headlines to grab viewers to open the links. You might add
  a video or a related pic or two to grab readers excited
  about everything’ve got to say. In my opinion, it might make your posts
  a little bit more interesting.

 6. Greate article. Keep posting such kind of
  information on your site. Im really impressed by it.
  Hello there, You’ve performed an excellent job. I’ll certainly digg
  it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 7. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 8. Very good blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Thanks a lot!

 9. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be at the internet the easiest thing to bear in mind of.

  I say to you, I certainly get irked at the same time as other folks consider worries that they
  plainly don’t understand about. You controlled to hit the nail upon the top as smartly
  as outlined out the entire thing without having side-effects ,
  other people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 10. It is so essential, probably important, for you to have actually a option oriented approach when working with Technology. Without a doubt, countless individuals are presently completing this, yet taking care of Technology is not the simplest issue on this earth. Any person that needs help with this should certainly definitely visit Our Technology Site to obtain added assistance along with suggestions.

 11. A person necessarily lend a hand to make significantly articles I’d state.
  This is the first time I frequented your website page and to this point?

  I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary.
  Magnificent job!

 12. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I’m hoping you write once more
  soon!

 13. This was an incredible post. Really loved studying your site post. Your data was very informative and helpful. I think you’ll proceed posting and updating frequently. Looking forward to your subsequent one.

 14. How is it that just anyone can write a weblog and get as popular as this? Its not like youve said something extremely impressive more like youve painted a fairly picture through an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, right here. But do you really think that you can get away with adding some pretty pictures and not definitely say anything?

 15. I am extremely impressed with your writing skills and also with the structure for your blog.
  Is this a paid topic or did you modify it your self?

  Either way stay up the nice high quality writing, it’s rare to look a great blog like this one today..

 16. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
  and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 17. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 18. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a
  doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something too
  few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I
  found this in my search for something concerning
  this.

 19. Hello there, I found your web site via Google while looking for
  a related subject, your site came up, it appears to be like good.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just became alert to your weblog through Google,
  and found that it’s really informative. I am going to be careful for brussels.
  I will appreciate in case you proceed this in future.
  Numerous folks might be benefited from your writing. Cheers!

 20. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 21. What i do not realize is in fact how you are now not actually
  a lot more well-preferred than you might be right now.

  You’re so intelligent. You know therefore considerably in relation to this
  subject, made me in my opinion consider it from numerous
  numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it’s something to accomplish with
  Woman gaga! Your individual stuffs excellent. Always handle it up!

 22. I must express appreciation to the writer for bailing me out of this type of circumstance. Right after exploring throughout the the net and getting things which were not beneficial, I figured my entire life was done. Living minus the strategies to the issues you have fixed all through your entire review is a serious case, and the kind that would have badly damaged my entire career if I hadn’t discovered the blog. Your actual training and kindness in taking care of a lot of things was helpful. I am not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I can also at this point relish my future. Thank you very much for your reliable and amazing guide. I will not be reluctant to propose the blog to any person who needs and wants counselling on this matter.

 23. First off I would like to say wonderful blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a difficult time clearing my mind in getting my
  thoughts out. I do enjoy writing but it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just
  trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 24. When I originally left a comment I seem to have
  clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time
  a comment is added I receive four emails with the exact same comment.

  There has to be an easy method you are able to
  remove me from that service? Thanks!

 25. That is very fascinating, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward
  to in the hunt for extra of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks

 26. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉
  I will revisit once again since I bookmarked it. Money and freedom is the best
  way to change, may you be rich and continue to help other people.

 27. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from
  an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Thanks

 28. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS.

  I don’t understand why I am unable to subscribe to
  it. Is there anyone else having identical RSS problems?

  Anyone who knows the answer will you kindly respond?

  Thanx!!

 29. STЕP 1:
  Place yoᥙr order cafe equipment online.

  ЅTEP 2:
  You will receive an email with a ETA from ᧐uг friendⅼy dеlivery driver
  once they are on their way.

  STEP 3:
  You will receive an email once the driver haѕ arrived.

  Please note: Only contact us if you haven’t received
  an email within 30 minutes of pгocessing your oгder.

  You will receive your order ᴡithin 1 hour of processing guaranteed!
  Oսr driverѕ cannot be on their phones while driving so this will only sⅼоw the process down.

  Thanks for choosing Adelaide Cгeam Delivery
  for all your pɑrty needs!

 30. Its like you learn my mind! You seem to understand so much
  approximately this, such as you wrote the guide in it or something.

  I feel that you simply can do with some p.c. to drive the message home a bit, however instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 31. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs
  and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 32. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects
  , people could take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 33. Hello There. I discovered your weblog using
  msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read extra of your helpful info.
  Thanks for the post. I will certainly return.

 34. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply
  how much time I had spent for this info! Thanks!

 35. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a weblog web
  site? The account aided me a applicable deal. I were tiny bit familiar
  of this your broadcast provided vibrant transparent idea

 36. Terrific work! That is the kind of info that are supposed to be
  shared around the internet. Disgrace on Google for not
  positioning this put up higher! Come on over
  and seek advice from my web site . Thank you =)

 37. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right
  here. I did however expertise a few technical
  points using this site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I
  could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this
  RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective
  fascinating content. Make sure you update
  this again very soon.

 38. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added
  I recieve 4 emails with the exact same comment.

  Is there an easy method you can remove me from that service?
  Cheers!

 39. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I am hoping to contribute & help other users like its aided
  me. Good job.

 40. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 41. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering issues with
  your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it.
  Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond?

  Thanks!!

 42. I’m really inspired together with your writing talents as smartly as with the format for your blog.
  Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it’s
  uncommon to peer a nice blog like this one nowadays..

 43. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. However think
  about if you added some great graphics or video clips to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and clips,
  this website could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
  Excellent blog!

 44. Hi, i believe that i noticed you visited my website thus i got here to
  return the desire?.I am attempting to to find issues to enhance my web
  site!I assume its good enough to use a few of your concepts!!

 45. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website covers a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly
  benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by
  the way!

 46. At this time it appears like BlogEngine is the best
  blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what
  you’re using on your blog?

 47. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.

  It will always be helpful to read through articles from other writers and practice
  a little something from their websites.

 48. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy
  I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 49. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web
  site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 50. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot
  faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 51. You really make it seem really easy along with your presentation however I in finding this
  matter to be actually one thing that I think I would by no means understand.

  It seems too complicated and very broad for me.
  I’m looking forward to your subsequent put up, I will try to get the hang of it!

 52. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 53. Magnificent goods from you, man. I have have in mind your stuff prior to and you
  are just too wonderful. I really like what you’ve acquired right here, really like what you are saying and the best way in which you
  say it. You make it entertaining and you still take care
  of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from
  you. That is actually a wonderful site.

 54. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this
  website with my Facebook group. Talk soon!

 55. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any points or suggestions?

  Thank you

 56. That is very attention-grabbing, You’re an overly professional
  blogger. I have joined your feed and look forward to
  in the hunt for extra of your great post. Additionally, I have
  shared your website in my social networks

 57. Great post. I was checking continuously this blog and I’m
  impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was seeking this certain info for a long time.

  Thank you and good luck.

 58. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get three e-mails with the
  same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thank you!

 59. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might
  be a great author. I will make certain to bookmark your blog and
  will eventually come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you continue your great writing,
  have a nice holiday weekend!

 60. Hello there! I know this is somewhat off topic
  but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 61. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog
  post or vice-versa? My website discusses a lot of
  the same topics as yours and I think we could greatly benefit
  from each other. If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Terrific
  blog by the way!

 62. Hi there just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the
  same outcome.

 63. Heya this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 64. You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this matter to be actually something that I think I would
  never understand. It seems too complex and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 65. Hey would you mind letting me know which webhost you’re working
  with? I’ve loaded your blog in 3 different internet
  browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a fair
  price? Thanks a lot, I appreciate it!

 66. Greate pieces. Keep writing such kind of info on your page.

  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and in my opinion recommend to my friends.

  I’m confident they’ll be benefited from this web site.

 67. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 68. Additionally known as carbon steel, this product is just one of one of the most common choices you’ll find for bearings The 52100 bearing steel is a high carbon, reduced alloy steel that contains chromium. These attributes make chrome steel a fantastic selection for the majority of general applications looking for slim section bearings.

 69. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.|

 70. Iím impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog thatís both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 71. Also known as carbon steel, this material is just one of the most common choices you’ll discover for bearings The 52100 bearing steel is a high carbon, reduced alloy steel which contains chromium. These attributes make chrome steel a excellent choice for many basic applications looking for thin area bearings.

 72. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or
  advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 73. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much
  appreciated.

 74. I blog quite often and I seriously thank you for your content. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 75. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having problems with your RSS. I donít know why I can’t join it. Is there anybody having the same RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 76. Howdy, I think your website may be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, wonderful website!

 77. Howdy! This blog post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this post to him. Fairly certain he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 78. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Appreciate it!

 79. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now 😉

LEAVE A REPLY

Vui lòng nhập bình luận!
Vui lòng nhập tên của Bạn