Phân Biệt Giới Tính Nơi Làm Việc– Gánh Nặng Cho Doanh Nghiệp?

5943

Dù phụ nữ chiếm gần 50% dân số trên thế giới nên đã từng có quan điểm cho rằng không làm việc với phụ nữ giống như con người cố gắng hoàn thành công việc với chỉ 01 tay. Thế nhưng, đôi lần đọc được quảng cáo tuyển dụng của các doanh nghiệp lại thấy ghi rõ là chỉ tuyển lao động nam mà thôi. Đặc biệt, trong bối cảnh có nhiều luồng ý kiến trái ngược về việc pháp luật Việt Nam có phân biệt giới tính tại nơi làm việc, nhất là khi Bộ Lao động, Thương binh và Xã hội đã ban hành Thông tư 26/2013/TT-BLĐTBXH ngày 18/10/2013 có hiệu lực từ ngày 15/12/2013 không cho phép sử dụng lao động nữ (LĐN) trong 77 ngành, nghề, chúng tôi muốn gửi đến một số bình luận vướng mắc pháp lý và khó khăn cho doanh nghiệp Việt Nam về vấn đề này.

Nguyên nhân và biểu hiện

Hiện tượng phân biệt giới tính tại nơi làm việc xảy ra khắp nơi và trong hầu hết các lĩnh vực ngành, nghề vì từ lâu đã tồn tại định kiến phụ nữ cảm tính, không phù hợp với nhiều ngành, nghề trong xã hội. Điều này góp phần giải thích lý do vì sao số lượng phụ nữ đảm nhận vị trí quản lý chỉ chiếm thiểu số.

Có thể sự phân biệt giới tính đối với phụ nữ tại nơi làm việc có thể xuất hiện một cách rất tự nhiên thông qua quá trình xã hội hóa, “nam tính” và “nữ tính” nhưng rõ ràng hiện tượng này làm cho cơ hội tìm kiếm việc làm, thăng tiến và mức thu nhập của LĐN không thể nào ngang bằng với cơ hội và mức thu nhập của nam giới đối với công việc có cùng bản chất, giá trị.

Pháp luật lao động Việt Nam

Việt Nam đã là thành viên của Liên hiệp quốc và Tổ chức lao động quốc tế cũng như đã gia nhập Công ước về quyền dân sự, kinh tế văn hóa 1966 và Công ước quốc tế về xóa bỏ mọi hình thức phân biệt đối xử đối với phụ nữ. Nhìn chung, theo các điều ước quốc tế này, Việt Nam có nghĩa vụ đảm bảo cho LĐN quyền có cơ hội việc làm, thu nhập bình đẳng với nam giới đối với những công việc có cùng giá trị.

Hiện nay, thuật ngữ phân biệt đối xử về giới tính đã được pháp điển hóa từ Bộ Luật lao động năm 1994 và pháp luật lao động dành khá nhiều ưu đãi cho LĐN.  Cụ thể, LĐN: (i) được nghỉ chế độ thai sản 6 tháng khi sinh con trừ trường hợp mong muốn đi làm sớm hơn; (ii) nếu mang thai từ tháng thứ 7 và trong thời gian nuôi con dưới 12 tháng được làm công việc nhẹ hơn, không đi công tác xa, làm đêm, bớt 01 giờ làm việc mỗi ngày vẫn được nhận đủ lương; (iii) không bị đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động hoặc bị kỷ luật sa thải trong thời gian mang thai, nghỉ thai sản, nuôi con dưới 12 tháng tuổi; (iv) được tạm hoãn hay đơn phương hay chấm dứt hợp đồng lao động nếu việc làm có ảnh hưởng đến thai nhi; (v)  sau khi nghỉ thai sản thì phải được bố trí vào vị trí công việc cũ hoặc vị trí công việc mới với mức lương không thấp hơn mức lương trước khi nghỉ thai sản; và (vi) bảo đảm có buồng tắm, buồng vệ sinh nơi làm việc và hỗ trợ xây dựng nhà trẻ, mẫu giáo hoặc một phần chi phí gởi trẻ, mẫu giáo. Nếu bị kết luận có sự vi phạm các quy định này và phân biệt giới tính với LĐN thì người sử dụng lao động có thể chỉ bị phạt tiền từ 5.000.000 đồng đến 10.000.000 đồng.

Trên thực tế, theo khảo sát lương công nhân trong các doanh nghiệp do Tổng liên đoàn lao động thực hiện trong năm 2012 cũng cho thấy lương của LĐN chỉ bằng 70%-80% các lao động nam. Lý giải vấn đề này, nhiều doanh nghiệp cho rằng nếu cùng một vị trí họ thà tuyển lao động nam có trình độ thấp hơn một chút so với LĐN nhưng bù lại họ sẽ không phải lo lắng về thời gian nghỉ thai sản tới 6 tháng, thời gian nghỉ theo chu kỳ “sinh học” hàng tháng, thời gian “đi muộn, về sớm” mà vẫn hưởng đủ lương của LĐN mang thai và nuôi con dưới 12 tháng và các vấn đề khác như trên. Lao động nam dễ dàng điều động đi công tác khi cần, có thể làm các công việc nặng nhọc, độc hại mà không ngại bị pháp luật xử phạt vì đã sử dụng LĐN vào những ngành nghề mà Nhà nước cấm tuyển dụng LĐN. Trong khi đó, khi mà pháp luật lao động hiện nay không đề ra các tiêu chí để xác định hành vi phân biệt giới tính; không quy định rõ ràng về thẩm quyền của thanh tra lao động đối với phân biệt đối xử với LĐN, doanh nghiệp còn e ngại rằng người sử dụng lao động sẽ bị “vạ lây” khi LĐN có đơn tố cáo doanh nghiệp phân biệt giới tính. Đặc biệt, với sự ra đời Thông tư 26/2013/TT-BLĐTBXH, doanh nghiệp càng lo lắng vì Việt Nam đã quá ưu ái cho LĐN mà quên đi lợi ích chính đáng của doanh nghiệp.

Kinh nghiệm nước ngoài

Không giống như Việt Nam, vấn đề phân biệt đối xử với LĐN tại Hoa Kỳ đã xuất hiện từ năm 1869 trong vụ kiện Bradwell v. Illinois. Theo đó, Tòa án Illinois từ chối cho bà Bradwell được phép hành nghề luật ở Illinois chỉ vì lý do bà ấy là phụ nữ. Đến năm 1964, sau khi Bộ luật về quyền dân sự Hoa Kỳ năm 1964[1][1] ra đời, sự phân biệt đối xử giữa đàn ông và phụ nữ,ngoại trừ trường hợp do thiện chí của phụ nữ, mới chính thức bị cấm. Thực tế giải quyết tranh chấp liên quan đến phân biệt đối xử với LĐN ở Hoa Kỳ cũng có nhiều dấu hiệu khả quan. Tiêu biểu như vụ kiện Ellen Masterson v. Labrum & Doak. Trong vụ kiện này, luật sư Masterson (nguyên đơn) đã khởi kiện vì cho rằng công ty Luật Labrum & Doak nơi nguyên đơn làm việc (bị đơn) đã có sự phân biệt đối xử khi không chấp nhận nguyên đơn trở thành luật sư thành viên dù chấp nhận các luật sư nam trở thành luật sư thành viên với lý do gián tiếp rằng giới tính nữ không thể phát triển quan hệ khách hàng cho bị đơn. Tuy nhiên, Tòa án quận Pennsylvania của Hoa Kỳ cho rằng bị đơn đã phân biệt giới tính vì cố tình không cung cấp đầy đủ yêu cầu để trở thành luật sư thành viên cho bị đơn. Cuối cùng, bị đơn bị kết luận là đã vi phạm mục VII về Đạo luật quyền dân sự. Do đó, bị đơn phải tiếp nhận nguyên đơn là luật sư thành viên và phải bồi thường cho nguyên đơn khoảng tiền chênh lệch từ lương của luật sư cao cấp so với thu nhập của luật sư thành viên.

Tuy nhiên, cũng cần nói thêm rằng thực tiễn khởi kiện hành vi phân biệt đối xử LĐN tại nơi làm việc cũng ít xảy ra, cho dù tại các nước phát triển. Ví dụ, tại Anh, theo báo cáo của Ủy ban về cơ hội bình đẳng, hàng năm có khoảng 30.000 LĐN mất việc bởi vì mang thai, và chỉ có 3% trong số đó nộp đơn khởi kiện lên cơ quan có thẩm quyền giải quyết tranh chấp về việc làm.

Một số đề xuất

Nhìn chung dù không mong muốn đi tìm và xác lập sự bình đẳng tuyệt đối cho LĐN theo hướng LĐN cần phải được tuyển dụng với số lượng 50% hay lãnh đạo nữ phải là 50% trong tất cả các doanh nghiệp và tất cả ngành, nghề. Cần khẳng định rằng pháp luật lao động Việt Nam hiện hành, thông qua chế độ đối xử đặc biệt đối với LĐN như trên, đã hoàn thành khá tốt sứ mệnh của nhà nước với tư cách là thành viên của Liên hiệp quốc và Tổ chức lao động quốc tế vì đã ban hành và áp dụng các bước cần thiết để thực thi quyền con người của LĐN, quyền được làm việc. Tuy nhiên, đến lượt mình, các chính sách này đã đặt lên vai của người sử dụng lao động một gánh nặng quá lớn khi phải gánh trả tất cả các chi phí có liên quan đến chế độ thai sản (trừ phần do bảo hiểm xã hội chi trả), chế độ làm việc và nghỉ ngơi đặc biệt của LĐN khi mang thai, sinh con và nuôi con dưới 12 tháng tuổi. Và bây giờ, với quy định mới về 77 ngành, nghề không được sử dụng LĐN trong Thông tư 26/2013, chúng tôi cho rằng Nhà nước một lần nữa mà không quan tâm đến chất lượng, hiệu quả công việc của LĐN trong suốt quá trình làm việc, trong thời gian mang thai. Và, đặc biệt vai trò nguồn thu nhập đối với chi phí sinh hoạt của gia đình, nuôi con cái của LĐN. Trong khi đó, chúng ta đều biết rằng sự vất vả của quá trình nuôi con có thể làm cho LĐN không thể hoàn thành được công việc được giao và thậm chí có những biểu hiện lãn công để giảm áp lực và khối lượng công việc, có thể gây thiệt hại không nhỏ đến lợi ích của người sử dụng lao động.

Do đó, để doanh nghiệp cảm thấy nhẹ gánh hơn khi tuyển dụng LĐN và quan trọng nhất, nhà nước đã thực hiện các biện pháp cần thiết để “luật sống trong đời sống xã hội, chứ không phải là luật đẹp trên giấy”! Nhà nước cần tạo cơ chế để giáo dục mầm non, giáo dục tiểu học cũng linh động theo hướng dịch vụ giữ trẻ theo thời gian làm việc của người mẹ là LĐN. Đồng thời, phát triển chế độ chăm sóc y tế tốt, để người mẹ toàn tâm, toàn ý hơn với công việc. Thay vì, ban hành các quy định đặt áp lực lên các doanh nghiệp là không được tuyển dụng LĐN. Ngoài ra, đối với chế tài xử phạt người lao động chúng tôi nghĩ pháp luật lao động cần cụ thể hóa trình tự, tiêu chí xác định, thẩm quyền xử lý và kiện toàn nhân sự của cơ quan thanh tra lao động để họ có đủ năng lực nhận diện chính xác hành vi phân biệt đối xử với LĐN.

Luật sư Trịnh Thu Hảo và Tiến sĩ luật Lê Thị Ánh Nguyệt

Công ty luật Phuoc & Partners

308 Bình luận

 1. Woah! I’m really loving the template/theme of
  this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness
  and visual appeal. I must say that you’ve done a
  amazing job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Safari.
  Superb Blog!

 2. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 3. I’ve been browsing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content
  as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 4. I truly wanted to develop a message to thank you for all the awesome ideas you are giving on this site. My extensive internet search has at the end been paid with reasonable facts and strategies to write about with my friends. I would suppose that many of us readers actually are definitely endowed to dwell in a decent website with so many wonderful people with helpful concepts. I feel really lucky to have encountered the website and look forward to some more exciting moments reading here. Thank you once more for a lot of things.

 5. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Opera. Outstanding Blog!

 6. This is the perfect site for everyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about for many years. Great stuff, just excellent.

 7. May I simply say what a comfort to discover an individual who actually understands what they’re talking about on the internet. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you most certainly possess the gift.

 8. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you need to publish more on this issue, it may not be a taboo subject but generally people do not speak about such topics. To the next! All the best!

 9. I’m writing to let you be aware of what a cool experience my cousin’s daughter enjoyed using your blog. She mastered so many issues, which included what it’s like to possess a marvelous coaching mindset to let certain people really easily learn about certain extremely tough subject areas. You truly exceeded readers’ desires. Thank you for imparting those interesting, trusted, explanatory and in addition cool guidance on that topic to Mary.

 10. I blog frequently and I truly thank you for your information. This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

 11. May I simply say what a comfort to discover somebody that truly understands what they’re discussing on the internet. You actually know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular because you certainly have the gift.

 12. Howdy! This article couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to forward this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Thank you for sharing!

 13. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it.

 14. A football betting system will guarantee you this of duration. You quickly learn what associated with leg power you have when practicing these. They’re a great exercise to wake down the CNS before testing also.

 15. I seriously love your site.. Great colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own blog and want to learn where you got this from or what the theme is called. Many thanks.

 16. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 17. I have to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now 😉

 18. This is really interesting, You’re a very professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to searching for extra of your wonderful post. Also, I’ve shared your site in my social networks|

 19. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks!|

 20. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.|

 21. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be mindful of. I say to you, I definitely get irked while people think about issues that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thank you|

 22. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.|

 23. Its such as you read my mind! You appear to understand so much about this, like you wrote the guide in it or something. I feel that you just could do with some to pressure the message house a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely be back.|

 24. I’m really impressed together with your writing abilities and also with the layout for your blog. Is this a paid subject or did you customize it your self? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to see a nice weblog like this one today..|

 25. I got this web site from my pal who informed me about
  this web site and now this time I am browsing this web page and reading very informative articles
  or reviews here. asmr 0mniartist

 26. May I simply just say what a comfort to uncover a person that really understands what they are discussing on the web. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you certainly possess the gift.

 27. After checking out a handful of the articles on your website, I truly like your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and let me know your opinion.

 28. Hey I am so happy I found your webpage, I really found you by error, while I was researching on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

 29. This is the perfect web site for everyone who would like to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been discussed for a long time. Wonderful stuff, just great.

 30. I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own site and want to know where you got this from or what the theme is called. Thanks.

 31. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the screen in Chrome.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos

 32. Hey I am so thrilled I found your webpage, I really found you
  by error, while I was searching on Google for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic b.
  0mniartist asmr

 33. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your internet site.

 34. Hi, I do think your blog may be having internet browser compatibility problems. When I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic website.

 35. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got more problerms as well […]

 36. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and would love to find out where you got this from or just what the theme is called. Many thanks.

 37. Can I simply say what a relief to uncover an individual who truly understands what they’re discussing online. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular since you surely possess the gift.

 38. You are so awesome! I do not think I’ve truly read through anything like this before. So nice to find someone with a few genuine thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with some originality.

 39. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always interesting to read through articles from other authors and use a little something from other websites.

 40. The very next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I really thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

 41. After looking at a few of the blog articles on your web site, I truly like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know how you feel.

 42. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal blog and would love to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Cheers!

 43. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting a little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this subject here on your web site.

 44. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 45. Hi there, There’s no doubt that your web site might be having web browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, great site!

 46. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal blog and would love to learn where you got this from or what the theme is called. Thank you!

 47. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I really believed you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you were not too busy seeking attention.

 48. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through troubles with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!

 49. Right here is the right website for anybody who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for years. Wonderful stuff, just great.

 50. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.

  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic
  post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 51. Howdy, I do believe your web site could possibly be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful website.

 52. I absolutely love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Kudos!

 53. Next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, but I really thought you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you weren’t too busy looking for attention.

 54. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your internet site.

 55. you’re truly a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful job in this matter!

 56. Can I simply say what a relief to discover an individual who really knows what they’re talking about on the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to read this and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you certainly have the gift.

 57. After checking out a few of the articles on your website, I truly like your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website too and tell me how you feel.

 58. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 59. You are so interesting! I do not believe I’ve truly read through something like this before. So wonderful to discover somebody with some original thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality.

 60. Howdy, There’s no doubt that your website could be having internet browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful website!

 61. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I stumbled across this during my search for something concerning this.

 62. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few men and women are speaking intelligently about. I am very happy I came across this during my hunt for something concerning this.

 63. The very next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I actually thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 64. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I actually believed you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could fix if you were not too busy searching for attention.

 65. I have to thank you for the efforts you have put in writing this website. I really hope to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 66. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Appreciate it.

 67. Hi, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, would check this? IE nonetheless is the market leader and a big component of other people will pass over your fantastic writing due to this problem.|

 68. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I really hope to view the same high-grade content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal site now 😉

 69. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. That is a very smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to read extra of your helpful information. Thank you for the post. I’ll certainly return.

 70. May I simply say what a relief to uncover someone that genuinely understands what they are talking about on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to read this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular because you definitely possess the gift.

 71. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 72. You’re so awesome! I do not believe I have read something like that before. So wonderful to discover someone with genuine thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a little originality.

 73. You actually make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be actually something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me. I am looking forward on your next post, I will try to get the dangle of it!|

 74. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who was doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your web site.

 75. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to come back yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 76. You are so interesting! I do not think I’ve read something like this before. So wonderful to find somebody with original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with some originality.

 77. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more on this topic, it may not be a taboo subject but typically folks don’t discuss such subjects. To the next! Many thanks.

 78. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 79. May I simply just say what a relief to find someone who genuinely understands what they are discussing on the web. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More people have to read this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular because you certainly have the gift.

 80. Hello there! This post couldn’t be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll send this article to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

 81. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 82. I loved up to you will receive performed proper here. The comic strip is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. ill without a doubt come more before again since exactly the similar just about very ceaselessly inside case you defend this increase.

 83. Right here is the right site for anybody who hopes to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for many years. Great stuff, just excellent.

 84. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thank you.

 85. After looking at a few of the blog posts on your web page, I honestly appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my website as well and let me know how you feel.

 86. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Thank you.

 87. Xem Trực Tiếp Soccer24h bóng daTheo thể thức thi đấu, đội thắng ở cặp đấu này sẽ giành tấm vé đến Lithuania vào ngày hội bóng đá lớn nhất thế giới đến futsal. Tuyển futsal Việt Nam bước vào trận play-off lượt đi tranh vé dự play-off World Cup 2021 với sự tự tin. Tuy vậy, HLV Phạm Minh Giang bày tỏ, toàn đội không ngán Lebanon tuy vậy sẽ tìm cách để khắc chế sức mạnh của đối thủ bởi bên trên băng ghế huấn luyện là nhà cầm quân Ramiro Lopez, người từng dẫn dắt futsal Tây Ban Nha.|Dựa vào lịch thi đấu, bạn hoàn toàn có thể sắp xếp công việc

 88. Thẳng 24htruc tiep bóng đaV.League là giải đấu số một trong hệ thống giải đá bóng chuyên nghiệp nước ta. Bên cạnh đó, hàng loạt trận đấu của những giải World Cup, Asian Cup, SEA Games, vòng loại World Cup cũng thường xuyên được tiếp sóng tại đây. Trước đó, HLV trưởng Phạm Minh Giang đã chốt xong list 14 cầu thủ tham gia 2 trận đấu cùng với Lebanon. So cùng với ĐộI hình dự VCK futsal World Cup năm nhâm thìn

 89. I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and would love to learn where you got this from or just what the theme is called. Kudos.

 90. I like the helpful information you supply on your articles. I will bookmark your blog and check once more here regularly. I am moderately certain I’ll be told plenty of new stuff proper right here! Best of luck for the next!|

 91. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but generally folks don’t talk about such issues. To the next! Best wishes.

 92. Kết Quả Futsal Việt Nam Vs Lebanonbangthang.tvTheo thể thức thi đấu, đội thắng ở cặp đấu này sẽ giành tấm vé đến Lithuania trong ngày hội bóng đá lớn nhất thế giới đến futsal. Tuyển futsal Việt Nam bước vào trận play-off lượt đi tranh vé dự play-off World Cup 2021 với sự tự tin. Tuy vậy, HLV Phạm Minh Giang bày tỏ, toàn đội không ngán Lebanon tuy nhiên sẽ tìm cách để khắc chế sức mạnh của đối thủ bởi trên băng ghế huấn luyện là nhà cầm quân Ramiro Lopez, người từng dẫn dắt futsal Tây Ban Nha.|Dựa vào lịch tranh tài, bạn hoàn toàn có thể sắp xếp việc làm

 93. Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is just cool and that i can think you are a professional in this subject. Fine along with your permission allow me to grasp your RSS feed to stay up to date with impending post. Thank you a million and please continue the rewarding work.|

 94. Tình yêu vẫn là chủ đề muôn thuở mà người ta bàn tới. Là nguồn cảm hứng bất tận cho không chỉ các họa sĩ, nhạc sĩ mà còn cho cả nhà thơ, nhà văn. Khi nhắc đến tình yêu, người ta sẽ nghĩ ngay đến tình yêu nam, nữ. Nhưng đó chỉ là một khía cạnh rất rất nhỏ của hai chữ tình yêu mà thôi.

 95. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I found this in my search for something relating to this.

 96. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!|

 97. Greetings, I believe your website may be having web browser compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic site.

LEAVE A REPLY

Vui lòng nhập bình luận!
Vui lòng nhập tên của Bạn