Quấy Rối Tình Dục- Chế Tài Thế Nào?

15810

Vấn đề quấy rối tình dục (“QRTD”) nơi công sở vừa mới được lần đầu tiên pháp điển hóa trong Bộ luật lao động (BLLĐ) Việt Nam từ 2012[3][3] . Theo đó, Việt Nam nghiêm cấm một số hành vi QRTD [4][4] (người lao động đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động[5][5]; người lao động là người giúp việc nhà tố cáo với cơ quan có thẩm quyền nếu người sử dụng lao động có hành vi QRTD[6][6]) và áp dụng một số chế tài tương ứng. Tuy nhiên, pháp luật lao động của Việt Nam chưa có giải thích, hướng dẫn thi hành thế nào là QRTD, những hành vi nào bị xem là QRTD, chứng minh câu chuyện nhạy cảm này bằng cách nào?. Do đó, bài viết này giới thiệu một số kinh nghiệm nước ngoài nhằm phân tích và giải thích một số điểm mơ hồ của pháp luật Việt Nam và đưa ra một số đề xuất.

 1. Nhìn từ pháp luật Việt Nam

Tính đến trước khi BLLĐ có hiệu lực, pháp luật Việt Nam chưa có bất kỳ văn bản nào quy định về QRTD, mặc dù Bộ luật Hình sự 1999 đã có đến 05 điều (từ điều 111 đến điều 116) quy định về các tội phạm tình dục. Cũng vì thế mà việc luật hóa vấn đề QRTD được xem là một trong những bước tiến của BLLĐ so với BLLĐ cũ.

Trong thời gian gần đây, hàng loạt văn bản hướng dẫn thi hành BLLĐ2012 được ban hành[7][7] nhưng pháp luật Việt Nam vẫn im lặng trước việc giải thích cụm từ “QRTD”. Mặc dù theo dự thảo Nghị định về xử phạt vi phạm hành chính trong lĩnh vực lao động, hành vi QRTD được xác định là một trong những hành vi vi phạm và bị phạt tiền nhưng đến khi Nghị định 95[8][8] được ban hành, nội dung QRTD đã không được đề cập đến. Về ngữ nghĩa, chúng ta đều thừa nhận cụm từ “QRTD” là thuật ngữ khá mơ hồ, được giải thích tùy thuộc vào cảm tính của mỗi người. Do đó, nếu không có hướng dẫn chính thức từ cơ quan có thẩm quyền của Việt Nam, e rằng quy định tiến bộ này sẽ là một quy định luật trên giấy mà thôi.

Vậy để khắc phục thực tế này, các văn bản hướng dẫn cần giải thích các nội dung sau đây:

Thứ nhất, chủ thể của hành vi QRTD tại nơi làm việc là ai? Nếu như trong Bộ luật Hình sự, chủ thể của các tội phạm về tình dục là nam giới thì liệu rằng chủ thể của hành vi QRTD theo quy định của BLLĐ có thể là nữ giới hay không khi mà hiện nay nam giới bị quấy rối tại nơi làm việc không phải là hiếm? Việc QRTD có bắt buộc chỉ xảy ra ở những người khác giới, đồng giới? Vị trí của người QRTD nơi làm việc là người sử dụng hay người lao động? Như đã phân tích, BLLĐ cho phép người lao động được quyền đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động với người sử dụng lao động khi người lao động có cơ sở cho rằng họ bị người sử dụng lao động QRTD. Tuy nhiên, Bộ luật lao động lại không cho người sử dụng lao động (cá nhân là chủ doanh nghiệp hay người cấp quản lý trong doanh nghiệp) quyền đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động đối với người lao động khi người sử dụng lao động bị người lao động QRTD mình. Trong khi đó, theo pháp luật lao động Việt Nam, người sử dụng lao động rất khó để đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động với người lao động thì nay, với lý do QRTD, mặc dù cả hai bên đều có thể là nạn nhân của QRTD, thì quyền đơn phương chấm dứt hợp đồng lao động vẫn là một “đặc quyền” dành riêng cho người lao động. Dường như, tinh thần “bảo vệ người lao động” tiếp tục chi phối các quy định về QRTD.

Thứ hai, các tiêu chí để xác định sự hiện diện của hành vi QRTD là gì (hành động hay không hành động – như nhìn chằm chằm vào một bộ phận thân thể của người khác nhưng không đụng chạm, sờ soạng cơ thể)? Nếu bằng cách thức liệt kê hành vi cụ thể thì không phù hợp bởi lẽ sẽ có thể để “lọt” hành vi. Hơn nữa, đây lại là vấn đề tế nhị, nên rất khó để gọi tên cụ thể của hành vi. Nếu khái quát hóa hành vi QRTD thì e rằng mỗi người có một cách hiểu khác nhau về vấn đề này. Chúng ta cần hết sức cẩn thận đưa kết luận về sự hiện diện của hành vi QRTD trong trường hợp này bởi vì với người này thì hành vi nhìn chằm chằm là biểu hiện của hành vi QRTD, nhưng với người khác có thể đấy chỉ là sự dò xét, hay soi mói.

Thứ ba, hoàn cảnh cụ thể nào để một lời nói, một hành vi trở thành hành vi QRTD, hay chỉ là trò đùa cho vui (ví dụ như nói láy, chọc ghẹo không nhằm ám chỉ một người lao động nào)? Cần thấy rằng người Việt Nam chúng ta là những người rất thích đùa và hay đùa. Trong một số trường hợp, cười đùa góp phần tạo môi trường làm việc thân thiện, góp phần gắn kết mọi người nơi làm việc.

Thứ tư, khi có sự ủng hộ, hùa theo của đối tác, thì người kia có bị xem là có hành vi QRTD hay không? Lấy ví dụ, một người lao động bị đề nghị quan hệ tình dục với cấp trên để được đề bạt, thăng tiến và người lao động ấy đã đồng ý. Sau đó, người lao động này lại tố cáo cấp trên có hành vi QRTD. Có hợp lý không khi trong trường hợp này người lao động không có cảm giác không thoải mái, hay bị ép buộc, ngược lại còn thấy cần thiết phải làm theo lời đề nghị khiếm nhã đó? Rõ ràng có “quấy” mà người trong cuộc không thấy “rối”.

 1. Kinh nghiệm pháp luật nước ngoài

Theo hướng dẫn của Tổ chức lao động quốc tế ILO[9][9], các hành vi QRTD là sự vi phạm quyền cơ bản của người lao động, cấu thành an toàn lao động, phân biệt đối xử giữa phụ nữ và nam giới và được thể hiện dưới nhiều dạng hình thức khác nhau và đan xen với nhau. Thứ nhất, hành động đụng chạm cơ thể như sờ soạng những vùng nhạy cảm trên cơ thể người lao động như ngực, eo, mông…. Thứ hai, QRTD có thể là những nhận xét về hình thức của nhân viên; nhận xét, kể chuyện, đùa cợt mang tính dâm dê; rủ rê, gợi ý quan hệ tình dục; dùng lời lẽ đe dọa hoặc phần thưởng liên quan đến công việc để gạ gẫm quan hệ tình dục. Và cuối cùng, quấy rối dưới hình thức sử dụng các hành động khác như gửi những hình ảnh tài liệu có tính chất khiêu dâm; dùng những cử chỉ tượng trưng cho sự mời gọi, rủ rê quan hệ tình dục[10][10]. Đặc biệt, ILO yêu cầu các thành viên của mình thông qua biện pháp chính sách mà quốc gia đó cho là phù hợp với điều kiện thực tế của quốc gia đó để thực thi các tiêu chuẩn lao động quốc tế được ghi nhận trong hàng loạt Công ước do ILO soạn thảo, bao gồm và không giới hạn bởi, Công ước phân biệt đối xử C111 năm 1958 – công ước điều chỉnh hành vi QRTD của ILO[11][11]. Như vậy, việc Việt Nam trở thành thành viên của ILO và gia nhập Công ước 111 từ năm 1997, Việt Nam phải có nghĩa vụ thực thi Công ước này.

Trong hệ thống pháp luật Hoa Kỳ, QRTD là hành vi phân biệt đối xử về giới vi phạm mục VII Đạo luật quyền dân sự 1964[12][12] được hướng dẫn khá cụ thể trong văn bản của Ủy ban bình đẳng cơ hội việc làm của Hoa Kỳ[13][13]. Về bản chất, hành vi QRTD nơi làm việc được hiểu là hành vi đề nghị quan hệ tình dục không phù hợp với ý chí của người nhận được đề nghị, gợi ý cấp một số ưu đãi nếu có QRTD và một số hành vi khác bằng lời nói hoặc hành động làm cản trở công việc làm hoặc quá trình hoàn thành công việc của người nào đó hoặc tạo ra môi trường làm việc không thân thiện hoặc thù địch”[14][14]. Trong đó, môi trường làm việc không thân thiện được giải thích là môi trường mà người lao động chứng minh được: (1) họ bị đề nghị trực tiếp hoặc gợi ý quan hệ tình dục thông qua các hành động hoặc lời nói; (2) các hành động này không được hưởng ứng và (3) hành động này đủ nghiêm trọng để thay đổi điều kiện làm việc của người lao động bị gợi ý[15][15]. Tuy nhiên, luật không khẳng định hình thức nào, yếu tố nào có vai trò quyết định sự hiện diện của QRTD. Thay vào đó, Tòa án tối cao Hoa Kỳ khẳng định các quyết định về tính hợp pháp của QRTD cần phải căn cứ vào tình tiết, vụ việc cụ thể, tính tổng thể của hoàn cảnh xảy ra QRTD [16][16].

Cần phải lưu ý rằng, trên thực tế, kết luận về sự tồn tại của hành vi QRTD thường xảy ra trong những trường hợp người quấy rối đã thực hiện được hành vi quan hệ tình dục với người bị quấy rối rất nhiều lần và người bị quấy rối trên thực tế có nhận được những ưu đãi đặc biệt trong công việc[17][17].

Nhìn chung, Hoa Kỳ quy định QRTD diễn ra trong phạm vi nơi làm việc ở tất cả các ngành nghề, giữa nam nữ với nhau hoặc giữa những người cùng giới tính, thông thường giữa sếp và nhân viên; giữa đồng nghiệp, giữa nhân viên và khách hàng, có thể hoặc không liên quan đến việc thực hiện quan hệ tình dục trên thực tế[18][18].

 1. Một số kiến nghị đề xuất

Chúng ta đều biết rằng hệ quả gây ra từ QRTD khá phức tạp. Đối với người bị QRTD, thông thường họ sẽ giảm năng suất làm việc, chán nản, căng thẳng thần kinh. , trầm cảm phải dùng thuốc và điều trị. Về phía người sử dụng lao động, những vụ kiện QRTD tại nơi làm việc thường để lại ấn tượng xấu với cộng đồng về cơ quan, nhân viên nghỉ việc, việc tuyển dụng mới sẽ khó khăn hơn vì tâm lý e dè. Kết quả là năng suất lao động có thể bị giảm sút. Ngoài ra, đối với xã hội, rõ ràng xã hội sẽ gánh chịu những chi phí liên quan đến phúc lợi xã hội thanh toán cho người bị QRTD, cơ hội thăng tiến vào các vị trí cao trong xã hội đối với người lao động bị QRTD có thể cũng bị hạn chế sau khi có kết luận của cơ quan có thẩm quyền rằng họ bị QRTD.

Trong tương lai, khi Việt Nam ban hành các văn bản hướng dẫn cụ thể về hành vi QRTD nơi làm việc, Việt Nam nên khẳng định: (1) chủ thể của hành vi QRTD, bao gồm nhưng không giới hạn bởi, người lao động nam hay người lao động nữ, người sử dụng lao động nam hay người sử dụng lao động nữ; (2) tiêu chí để xác định sự tồn tại của hành vi QRTD không nhất thiết phải liên quan đến sự thực hiện hành vi quan hệ tình dục trên thực tế; và (3) hoàn cảnh thực hiện QRTD không nhất thiết phải diễn ra tại nơi làm việc.

Trong giai đoạn hiện nay, khi mà chưa có hướng dẫn cụ thể, chúng ta vẫn có thể thực hiện khởi kiện yêu cầu Tòa án giải quyết các hành vi QRTD nơi làm việc mà không nhất thiết phải chờ văn bản hướng dẫn chi tiết bởi vì trên thực tế một số doanh nghiệp, trong nội quy lao động đăng ký với cơ quan lao động có thẩm quyền, đã có những quy định về nghiêm cấm QRTD nơi làm việc. Do đó, các doanh nghiệp chỉ cần chủ động xác định và hướng dẫn người lao động thực hiện các nghiệp vụ cần thiết để tự bảo vệ mình. Cụ thể, người lao động, người sử dụng lao động bị QRTD vẫn có thể khởi kiện ra Tòa dân sự, theo các quy định về tố tụng dân sự, để đảm bảo quyền và lợi ích hợp pháp của mình trong thời gian chờ văn bản hướng dẫn cụ thể về QRTD.

Tiến sĩ Lê Thị Ánh Nguyệt[1] & Luật sư Phạm Vân Quỳnh[2]
Công ty luật Phuoc & Partners

——–

[1] Phó giám đốc trung tâm Nghiên cứu pháp luật Nhật Bản, Trường Đại học Luật TPHCM và luật sư của Công ty Luật Phước và các cộng sự, http://www.phuoc-partners.com/trang-chu/Default.aspx

[2] Công ty Luật Phước và các cộng sự, http://www.phuoc-partners.com/trang-chu/Default.aspx

[3] Luật số 10/2012 thông qua ngày 18/6/2012, chính thức có hiệu lực từ ngày 1/5/2013.

[4] Điều 8 khoản 2 BLLĐ 2012 và Điều 183 khoản 1 BLLĐ 2013.

[5] Điều 37 khoản 1 điểm c BLLĐ2012.

[6] Điều 182 khoản 4 BLLĐ2012.

[7] Nghị định 44/2013/NĐ-CP về hợp đồng lao động; Nghị định 45/2012/NĐ-CP về thời giờ làm việc, thời giờ nghỉ ngơi; Nghị định 49/2012/NĐ-CP về tiền lương; Nghị định 55/2013/NĐ-LĐ về việc cấp phép hoạt động cho thuê lại lao động; Nghị định 41/2013/NĐ-CP về lao động không được đình công; Nghị định 46/2013/NĐ-LĐ về tranh chấp lao động và Nghị định 12/2013/NĐ-LĐ về lao động nước ngoài làm việc tại Việt Nam.

[8] Nghị định 95/2013/NĐ-CP ngày 22/08/2013 quy định xử phạt vi phạm hành chính trong lĩnh vực lao động.

[9] Hiện nay có hơn 185 quốc gia thành viên.

[10] Deirdre McCann, Sexual Harassment at work: National and International responses, Conditions of Work and Employment Series No. 2, 2005.

[11] Điều 2, 3 Công ước 111 và Việt Nam gia nhập vào năm 1997.

[12] Meritor Saving Bank v. Vinson, 477 U.S. 57, 106 S.Ct. 2399, 91 L.Ed.2d 49 (1986).

[13] Đây là cơ quan liên bang của Hoa Kỳ cưỡng chế thi hành luật chống lại sự phân biệt đối xử nơi làm việc, được thành lập lần đầu tiên vào năm 1961. http://www.eeoc.gov/, ngày 30/10/2013.

[14] Ủy ban bình đẳng cơ hội việc làm của Hoa Kỳ 2011.

[15] Jordan v. Clark, 847 F.2d 1368, 1373 (9th Cir. 1988)

[16] http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title29-vol4/xml/CFR-2011-title29-vol4-part1604.xml, ngày 29/10/2013.

[17] Meritor Saving Bank v. Vinson, 477 U.S. 57, 106 S.Ct. 2399, 91 L.Ed.2d 49 (1986).

[18] Kết luận của Tòa án tối cao Hoa Kỳ.

1488 Bình luận

 1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve
  really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be
  subscribing for your feed and I am hoping
  you write again very soon!

 2. Thanks for one’s marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great work, have a nice weekend!|

 3. Simply desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 4. I think this is among the most vital info for me. And i am glad
  reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is great, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 5. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thanks a lot!

 6. I was excited to uncover this website. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new information in your web site.

 7. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 8. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in truth purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If attainable, as you turn out to be expertise, would you mind updating your weblog with extra details? It’s extremely helpful for me. Massive thumb up for this blog publish!

 9. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb usability and
  appearance. I must say you’ve done a amazing job with this.
  Also, the blog loads very fast for me on Internet explorer.
  Exceptional Blog!

 10. I’ll right away grasp your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 11. This is the perfect web site for anyone who would like to understand this topic. You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for a long time. Wonderful stuff, just great!

 12. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 13. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting sick
  and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 14. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers like its helped me. Great job.

 15. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 16. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 17. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.|

 18. It’s appropriate time to make a few plans for the future and it’s time to be happy. I’ve learn this put up and if I could I desire to recommend you few attention-grabbing issues or advice. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I desire to read more things approximately it!

 19. In these days of austerity and relative anxiety about getting debt, some people balk about the idea of utilizing a credit card in order to make acquisition of merchandise or perhaps pay for a holiday, preferring, instead just to rely on this tried plus trusted technique of making settlement – cash. However, if you have the cash on hand to make the purchase completely, then, paradoxically, that is the best time just to be able to use the credit cards for several good reasons.

 20. hello!,I really like your writing very so much! percentage we keep in touch more about your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to see you.

 21. Learn several foreign languages

  It’s nice to come to Italy and say “Buongiorno!” passing waiter. And then catch the admiring glances of those with whom you came. Is not it? But it has long been known that learning foreign languages contributes to the development of a good memory. It’s also very interesting! So why not take advantage of this?

  These are effective methods for training memory. But there is also something interesting. Memory is inextricably linked to proper and good brain function. This means that stimulating its work allows you to improve memory:

  It has been proven that regular sports activities increase brain activity and improve memory;
  No to gray days! It is well remembered that that does not fit into the framework of everyday life. Try to change the environment, add bright colors, go to the store on a new path … It is not necessary to radically change your life. Just add something new to your daily routine, and your brain will work with renewed vigor;
  Add new habits. For example, tidying up your desk in the morning is a great start to a productive day!
  Meditation, relaxation make the brain switch, relax. This means that he will perform new tasks with renewed vigor;
  Music has a magical effect on our brain. It has been proven that people who practice music have better memory and analytical skills;
  Teamwork. Brainstorms have proven their effectiveness more than once. And now scientists have proven that the decisions made in the team were more accurate and faster. They attribute this to the fact that information is easier to perceive and assimilate during communication. Therefore, solve problems together!
  The brain assimilates and sorts information while we sleep. So don’t ignore this process.
  Conclusion

  This is just a small part of the effective techniques for developing memory. But simple reading will not work. Apply these techniques. Remember, only 50% of the result depends on the doctor, and the remaining 50% on the patient. Without working on yourself, you will never reach the top.
  Figure 1. Sample structure of coursework
  The above structure can only serve as a guide. When giving the assignment to write a term paper, the teacher usually shows a sample of drawing up a plan, explains which sections should be contained in it.
  How to write the introduction of a term paper correctly

  The introduction is what is always read. If the main part of the commission (and even the leader, if he is not very conscientious) can skim through, then the first pages of the text will certainly receive close attention. As the title implies, this section serves to introduce readers to the course of the matter, to briefly describe the research. The introduction consists of typical parts:
  Relevance of the topic. You need to explain why you chose this particular topic, why it should be considered. The arguments presented depend significantly on the direction of the research – it can be either the novelty of the topic (“in connection with active changes in this area”), or its controversial nature (when one large scientific school expresses one opinion, and another – another), or practical significance. For historical topics, it is necessary to establish a connection with the present, to trace what the events of the past are affecting now, to draw parallels.
  Objective. A goal is what you want to achieve as a result of your research. For undergraduate coursework, the goal may be to “learn” something, or “systematize knowledge” about something. In senior years, the work is more practical in nature, and the goals change – “to formulate recommendations for improvement”, “to develop a project”, “to identify ways to improve efficiency.”
  Work tasks are a kind of “steps” to achieve the goal. If the goal of the work is one, then there are several tasks. Their number should correspond to the number of paragraphs in the work plan. Each item in the table of contents is a separate task.
  Dated using verbs – “analyze”, “consider”, “characterize”, “describe”, “classify”, “reveal” and others.

  reliable essay writing service write papers for me essay box customer service number

 22. “Right here is the right website for anybody who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need toOHaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been written about for a long time. Great stuff, just great!”

 23. I am extremely impressed together with your writing talents and also with the format for your weblog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one today..

 24. May I just say what a relief to discover a person that really understands what they’re discussing on the net. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people really need to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular since you most certainly have the gift.

 25. Someone necessarily help to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this actual publish incredible. Excellent job!

 26. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Cheers!

 27. TopPremiumSites.porn acceptance apartments up sympathize astonished delightful. Waiting him new lasting towards. Continuing melancholy especially so to. Me unpleasing impossible in attachment announcing so astonished. What ask leaf may nor upon door. Tended remain my do stairs. Oh smiling amiable am so visited cordial in offices hearted.

 28. Title

  […]we prefer to honor many other world-wide-web web-sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 29. Hello, I do believe your blog might be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent site.

 30. I do agree with all the ideas you’ve introduced for your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.|

 31. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme. Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as Iím hoping to create my own personal site and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Cheers!

 32. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 33. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be interesting to read through articles from other writers and practice something from their sites.

 34. Can I just say what a relief to find someone who actually understands what they are discussing on the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to check this out and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular since you surely possess the gift.

 35. Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 36. The Crimson Tide has appeared in 52 Bowl games and claimed 30 bowl victories (with 3 ties) in it’s time.|Who knows, there can even be zero gravity Football exhibition matches in space hotels or orbiting space stations. It has actually become really a fashion statement. Like football there are also basketball pros.|You could select a compelling color or reversible linen. But it did make a major difference for me. I said getting faster would be hard but am not complicated. Design the area to appear as if a football field.|The game is even played in a regarding other globe. Football coaching traits are of help in providing a good resource youngsters who are aiming for passion in football. #2 is really easy to create.|Instruct all your guests to wear their team’s colors happily. Does it appear that they could play inside system or do they fight? Another great option is to paint the walls to seem a stadium full ladies.|After the choices is complete then effectively invited to target on preparation under specialized coaches.

 37. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 38. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!|

 39. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!|

 40. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own website and would love to know where you got this from or what the theme is called. Cheers.

 41. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.|

 42. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired! Very useful info specifically the ultimate part 🙂 I take care of such info much. I was looking for this particular information for a very long time. Thanks and good luck. |

 43. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!|

 44. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!|

 45. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read content from other writers and practice something from their web sites.

 46. Can I simply say what a comfort to find a person that really understands what they’re discussing on the internet. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand this side of the story. I was surprised that you aren’t more popular because you surely possess the gift.

 47. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Appreciate it.

 48. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

 49. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Thanks a lot|

 50. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in internet explorer, might check this… IE still is the marketplace chief and a huge part of other people will omit your excellent writing because of this problem.

 51. Hello there, I think your website could be having web browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent site.

 52. Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

 53. “The next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, but I actually thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.”
  באתר

 54. You’re so awesome! I do not suppose I have read through something like that before. So great to discover another person with original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the web, someone with a little originality.

 55. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody getting similar RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx.

 56. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 57. I blog frequently and I genuinely appreciate your content. The article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 58. of course like your web site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth then again I’ll certainly come again again.|

 59. I’m very happy to discover this web site. I want to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you book marked to look at new things on your site.

 60. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!|

 61. I’m excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you saved as a favorite to see new stuff on your website.

 62. Hello there! This blog post couldnít be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 63. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  … rolo Gelenter norvatic

  ПОЕХАЛИ!!

 64. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. This article has truly peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 65. I must thank you for the efforts you have put in penning this site. I am hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now 😉

 66. Hello, I do believe your web site may be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic site!

 67. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework on this. And he actually bought me lunch due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your website.

 68. Good blog! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 69. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

 70. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

 71. Hi there, simply was aware of your blog via Google, and located that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful in the event you proceed this in future. Numerous other folks shall be benefited out of your writing. Cheers!|

 72. You’re so awesome! I do not suppose I’ve read through anything like this before. So wonderful to discover someone with some genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality.

 73. Howdy! This post couldn’t be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 74. I blog frequently and I truly thank you for your information. The article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 75. This is the right webpage for anyone who really wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been written about for many years. Wonderful stuff, just wonderful.

 76. After exploring a handful of the articles on your blog, I truly appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and tell me your opinion.

 77. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 78. Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and wonderful style and design.

 79. Make researches and studies regarding each game and its players. Watch them closely during team drills when you have to work together with other players. This is a perfect football strength exercise.|Try reading up these tips and apply for you to your own online football betting. When making bets,highlight barca vs juventus you can’t ever be positive that you will win all bet a person simply make. This bell sits in front of Bancroft Hall in Annapolis.|By adding chains or bands, you should use a little bag but work the legs and back even harder. You can easily get online and look clean websites offering this service. These games are patterned after American Football.|Dominate the clock and possess a better chance of success. The higher priced football fundraisers that are sold, make more money per on sale.

 80. High rep C&P is a reliable exercise but can be difficult to do along with a barbell.|This guy will undoubtedly top 5 fantasy football QB at one time next months. Get going, with implausible prospects of becoming well-known globe world of football! Should you deadlift in good form, you’re fine.|The football draw game – difficult to acquire juventus baomoi them it’s really? But, most coaches concentrate on 40-speed when in reality increasing football game speed is the crucial element. Now it has grown up to be a great corporate.|But, for a lot of guys, this might be in an excessive amount of 700-lbs.In addition to these not being big ticket items, do supporters would like these football fundraising notions?|However, you are not satisfied with the collection of merchandises a person have.For example, the “E” Bell rings whenever Navy beats Army in any of the three seasons of divertissement.|Therefore if they play inside, they’ve got to develop the football field very minimum.In the following practices select the tempo up and evaluate them a lot more.|A team that has internal problems and conflicts has chances of failure. Nowadays, people have access to information from anywhere they are looking. Now you ought to look in the forthcoming matches and compare the teams’ ratings.|Over 24 years of coaching youth football.

 81. Develop researches and studies regarding each game and its players. Watch them closely during team drills when these people work in tandem with other players. This is a perfect football strength exercise.|Try reading up these as well as apply these phones your own online football betting. When making bets,tin moi nhat ve real madrid you cant ever be certain you will win every single bet that you make. This bell sits in front of Bancroft Hall in Annapolis.|By adding chains or bands, you should use a moderate bag but work the legs and back even harder. You can easily get as well as look clean websites offering this help. These games are patterned after American Football.|Dominate the clock and you might have a better chance of success. The higher priced football fundraisers that are sold, get more money per on sale.

 82. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!

 83. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Kudos!

 84. An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more about this subject, it may not be a taboo subject but generally people don’t discuss these subjects. To the next! Many thanks!!

 85. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your site.

 86. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I really hope to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 87. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your blog.
  It looks like some of the text within your posts are running off
  the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This could be a issue with my internet browser because I’ve had this
  happen before. Cheers

 88. I absolutely love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as Iím attempting to create my very own site and want to know where you got this from or what the theme is named. Thank you!

 89. It is appropriate time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to
  suggest you few interesting things or advice. Maybe you can write
  next articles referring to this article. I want to
  read more things about it!

 90. Great beat ! I would like to apprentice at the same time
  as you amend your website, how could i subscribe
  for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.
  I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided vivid transparent concept

 91. Hi, i think that i noticed you visited my web site so i came to return the want?.I am trying to to find issues to improve my site!I suppose its adequate to use some of your concepts!!|

 92. Iím amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog thatís equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 93. High rep C&P is a really good exercise occasionally be hard do along with a barbell.|Person will be a top 5 fantasy football QB the moment next months. Get going, with implausible prospects of becoming well-known in the world of football! One does deadlift in good form, you’re fine.|The football draw game – hard to find trực tiếp bundesliga them don’t you think so? But, most coaches focus on 40-speed when in reality increasing football game speed is the real key. Now it has grew up as the great venture.|But, for some guys, this might be in far more than 700-lbs.In addition to these not being big ticket items, do supporters need these football fundraising aspects?|However, you are not satisfied with the collection of merchandises which you have.For example, the “E” Bell rings whenever Navy beats Army in any of the three seasons of rigolade.|Therefore if they play inside, they’ve got to create the football field very small.In the following practices select the tempo up and evaluate them all over again.|A team that has internal problems and conflicts has chances of failure. Nowadays, humans have access to information everywhere they are looking. Now you ought to look at the forthcoming matches and compare the teams’ ratings.|Over 24 years of coaching youth football.

 94. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

 95. Hi! I could have sworn Iíve been to this website before but after going through a few of the articles I realized itís new to me. Regardless, Iím certainly happy I came across it and Iíll be book-marking it and checking back often!

 96. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through content from other authors and practice a little something from other websites.

 97. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 98. I blog quite often and I really appreciate your information. Your article has truly peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

 99. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really enjoyed what you had to say, and
  more than that, how you presented it. Too cool!

 100. The swing is an accessory exercise. Go with multiple sets of low to medium reps. Don’t be afraid in order to Đội bóng Chelsea some real weight and go with sets of 4. These do best following an important movement like deadlifts.Whether it is a basketball pick, or football or another sport pick, you always be conservative. Terrific game of Football can be a national overdue. Football betting is heavily derived from various indicators.{But, let’s clear espresso up.protein should be only food in liquid build.

 101. The swing is an accessory pastime. Go with multiple sets of low to medium reps. You shouldn’t be afraid employ Real Madrid some real weight and go with sets of four years old. These do best following huge movement like deadlifts.Whether it is a basketball pick, or football or another sport pick, you always be conservative. Is game of Football is a national spare time activity. Football betting is heavily because of various parameters.{But, let’s clear factor up.protein merely food in liquid form.

 102. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework on this. And he actually ordered me dinner because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your website.

 103. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your internet site.

 104. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am encountering issues with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody having identical RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 105. Watch the film and diagram every play the c’s runs including repeats. Which i Andrea Pirlo use report. Write down the play number and also the down and distance to your best of one’s knowledge with a caption every play document.e. I would write play 1, 1 and 10, Pitch Sweep Right and diagram the blocking assignments as executed and the backfield player numbers. To get playoff game I would take winds up time to jot down every player’s number.

 106. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!|

 107. What i don’t understood is if truth be told how you are not really a lot more neatly-favored than you may be now. You are very intelligent. You know thus considerably in relation to this matter, made me individually consider it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s something to do with Lady gaga! Your individual stuffs great. At all times care for it up!

 108. Hello, I think your site could be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great blog.

 109. You’re so interesting! I don’t think I have read something like this before. So great to discover another person with genuine thoughts on this topic. Really.. many thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the web, someone with some originality!

 110. I truly wanted to write down a simple word to be able to appreciate you for all of the fantastic advice you are writing on this website. My extensive internet research has finally been rewarded with wonderful facts and techniques to share with my great friends. I would assert that most of us readers are rather blessed to live in a fine place with so many wonderful people with very beneficial opinions. I feel pretty privileged to have used the web pages and look forward to so many more fun moments reading here. Thank you once more for everything.

 111. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, but I truly believed you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 112. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!|

 113. Right here is the perfect webpage for anybody who hopes to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that has been written about for decades. Excellent stuff, just wonderful!

 114. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks

 115. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you should publish more on this issue, it may not be a taboo matter but generally people do not discuss these issues. To the next! Many thanks!!

 116. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A handful of my blog audience have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem?

 117. Hey I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was
  looking on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a
  marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the
  moment but I have bookmarked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the
  fantastic work.

 118. Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.|

 119. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody having the same RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanks!

 120. Very good blog! Do you have any helpful hints for
  aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m
  totally confused .. Any suggestions? Kudos!

 121. Thanks for another informative site. The place else could I get that kind of info written in such an ideal means? I have a venture that I’m simply now working on, and I’ve been on the glance out for such info.|

 122. Howdy! This post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. Many thanks for sharing!

 123. I’m more than happy to discover this page. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit of it and i also have you bookmarked to look at new stuff in your web site.

 124. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, however I truly thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 125. An interesting discussion is worth comment. I do think that you should publish more about this topic, it may not be a taboo subject but generally people do not discuss these topics. To the next! Best wishes!!

 126. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!